Soğuk Su İçmek Kilo Aldırır mı? Yoksa Zayıflatır mı?

Soğuk Su İçmek Kilo Aldırır mı

İçtiğimiz suyun sıcaklığının kilolarımız üzerindeki etkisi birtakım deneylerde araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan deneylerden yola çıkarak soğuk su içmek kilo aldırır mı yoksa zayıflatır mı, sıcak ve soğuk su içmek arasındaki fark nedir gibi konuları açıklayalım.

Suyu Soğuk İçmenin Kilo Üzerindeki Etkisi

Soğuk su içmek kilo aldırır mı sorusuna verilecek cevap hayır şeklindedir. Nedenlerine bakacak olursak suyun vücutta metabolizmayı hızlandırıcı, acıkmayı geciktirici etkileri vardır. Isı derecesi fark etmeksizin hiçbir şekilde sıcak ya da soğuk su içmek kilo aldırır diyemeyiz. Ancak çok fazla tuzlu beslenme tarzından dolayı yine fazla suya yöneliyorsak vücutta ödem oluşabilir. Ödem, vücutta şiş, kilolu görünüm yaratır. Bunda ise suyun değil tuzun kabahati olduğu ortadadır.

Akıllardaki bir diğer soru olan soğuk su içmek zayıflatır mı sorusuna gelecek olursak; evet cevabını vermek doğru olacaktır. Bunu metabolizma hızını arttırarak, acıkma hissini geciktirerek, sıcak suya oranla sempatik sinir sistemimizi daha çok tetikleyerek gerçekleştirir.

Soğuk Su mu Sıcak Su mu Zayıflatır?

Soğuk Su İçmek Zayıflatır mı

İsviçre, Fribourg Üniversitesi Tıp Fakültesinin araştırmasına göre +3 dereceye soğutulmuş suyu içmek, sıcak su içmeye oranla 1 saat içerisinde yüzde 4,5 daha fazla kalori yakılmasını sağlamıştır. Orana baktığımızda ise aradaki farkın çok önemli bir rakam olmadığını görebiliriz.

Düşük derecelerdeki suyun, sıcak suya oranla kalori yakma bakımından önemli ölçüde ekstra bir katkısı olmasa da sıcaklığının düşük olması bağırsaklardan daha kolay emilmesini sağlar. Özellikle kolay ve hızlı emilmesi egzersiz sırasında çokça kaybedilen sıvının hızlıca yerine konması, böylelikle egzersize uzun süreler ayırabilmek ve daha fazla kalori yakmak açısından önemlidir.

Bu durumda suyu hangi ısıda içeceğinizin tercihi size kalmış. Yine de bir miktar dahi olsa fazla kalori yakmak istiyorum diyorsanız suyunuzu soğuk olarak tercih edebilirsiniz.

Suyun Kalorisi Yoktur

Kalori içermediği için sıcak ya da soğuk su içmek kilo aldırır mı sorusunun cevabı genel olarak su kilo aldırmaz şeklindedir. Kalorisi olmadığı için de birçok avantaj sağlar. Örneğin yemek esnasında meyve suları, kola vb içecekleri fazlaca tüketmek önemli ölçüde kalori dolayısıyla kilo aldırır. Bu gibi içecekleri tercih etmek yerine suyu tercih ederseniz aldığınız kalorilerin çoğundan kurtulmuş olursunuz.

Yaklaşık olarak 1 bardak portakal suyu 135 kcal, 1 tane kutu kola 110 kcal, 1 bardak karışık meyve suyu 150 kcal iken içme suyu kalorisizdir. Bu hesaba göre eğer her gün 2 bardak kola ya da meyve sularını tercih ediyorsanız ortalama olarak 245 - 260 ekstra kalori alıyorsunuz demektir. Tüm bunların yerine içme suyunu tercih ederseniz haftada yaklaşık 1768 kaloriden kurtulmuş olursunuz.

Soğuk Su İçmek Ne Fayda Sağlar?

soğuk suyun faydaları

  • Soğuk su kilo aldırır inanışı tamamen yanlış bilgidir.
  • Sıcak suyla karşılaştırıldığında bir miktar daha fazla kalori yakımı sağladığı kanıtlanmıştır.
  • Sindirim sisteminden ılık suya oranla daha kolay emilerek hızlıca kana karışır. Böylece susuzluğumuzu hızlı şekilde giderebiliriz.
  • Özellikle sıcak havalarda kaybedilen sıvı miktarının vakit kaybetmeden yerine konmasını sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı önler.
  • İçimi güzeldir, ferahlık hissi vererek bizi rahatlatır.
Bu yazıda soğuk su kilo aldırır mı, zayıflatır mı konularını işleyip aynı zamanda suyu sıcaklık - kilo dengesi ilişkisi bakımından inceledik. Sonuç olarak içme suyunun hiçbir koşulda kilo, aldırmayacağını bilakis verdireceğini açıklamış olduk. Günde ortalama 2 - 2.5 litre kadar sıvı tüketmek vücut sağlığımız açısından oldukça faydalıdır, sağlığımızı korumak adına bu miktarlara dikkat etmeliyiz.

Kaynaklar
1. Clive M. Brown, Abdul G. Dulloo, Jean-Pierre Montani "Water-Induced Thermogenesis Reconsidered: The Effects of Osmolality and Water Temperature on Energy Expenditure after Drinking" The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 91, Issue 9, 1 September 2006, Pages 3598–3602
2. Mayo Clinic "Does drinking water during or after a meal disturb digestion?"

Yorumlar