Baba Olmak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?

Baba Olmak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?
Baba Olmak İsteyenler Nasıl Beslenmeli?


Yapılan araştırmalara göre çocuk sahibi olmadan önce bir babanın nasıl beslendiği, doğacak çocuğun sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Araştırmaların çoğu, anne adayları nasıl beslenmeli konusunu vurgulasa da son zamanlarda yapılan araştırmalar, baba olmak isteyenler nasıl beslenmeli sorununa el atıyor.

Baba Olmak İsteyen Erkekler Nasıl Beslenmeli?

Araştırmacılar, baba olmak isteyenlerin sağlıklı çocuklara sahip olma olasılıklarını yükseltmeleri için folik asit yani bir diğer adıyla B9 vitamininden zengin beslenmeleri gerektiğini söylüyor. Folik asit, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, taze fasulye, marul, karnabahar, bezelye, mısır, patates, domates gibi sebzelerde; portakal, greyfurt, muz gibi meyvelerde, ekmek, makarna, pirinç gibi tahıllarda ve karaciğer, ceviz gibi besinlerde bulunmaktadır. Yeterli folik asit alımı, bebeğin gelişimsel sürecinde, doğum anomalilerinin engellenmesinde ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek açısından önemli rol oynuyor.

Beslenme tarzı, sperm kalitesini etkileyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı kilolu olan ve fast food ağırlıklı, sağlıksız beslenen bir baba adayının vücudu folik asidi yeteri kadar kullanamayabiliyor. Bu yüzden, baba adayı folik asidi besinlerle yeteri kadar almış dahi olsa yanlış beslenme tarzından dolayı, vücudundaki folik asidi gerektiği şekilde metabolize edemeyebiliyor.

Sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için, baba olmak isteyen erkeklerin alkolden uzak durması, işlenmiş ürünlerden, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınması, dengeli ve sağlıklı yiyecekler tüketmesi çok önemlidir. Doğumsal anomali bulunan, düşük ve sağlıksız doğumların engellenmesi, diyabet, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların nesilden nesile aktarılmasından kaçınılması açısından baba adayları beslenme tarzlarına dikkat etmelidirler.

Özetle, baba olmak isteyenler nasıl beslenmeli konusunda folik asidin yeterli alımının, tek tip ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmemenin, fast fooddan uzak durmanın, protein, meyve ve sebze ağırlıklı beslenme gibi sağlıklı beslenme tarzının önemi anlaşılmıştır. Gelecek nesillere aktarılan genlerin olabildiğince sağlıklı olması açısından annenin nasıl beslenmesi gerektiği kadar babanın da nasıl beslenmesi gerektiği önemli rol oynamaktadır.


Kaynak

Yorumlar