Haşlanmış Et Kilo Aldırır mı?

haşlanmış et kilo aldırır mı

Yüksek protein içermesine karşın karbonhidrat içermeyen haşlanmış et, kilo aldırır mı sorusunun cevabı için etin kalorisi, besin değerleri nedir bunlara bakmalıyız. 100 gram kırmızı etin besin değerleri ve kalori miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

 Besin Değeri
 Dana Eti   Kuzu Eti 
 Enerji (kalori)
172 kcal
294 kcal
 Toplam yağ (gr)
8
21
 Karbonhidrat (gr)
0
0
 Protein (gr)
24
25
 Kolesterol (mg)
103
97
 Demir (mg)1
1,9
 Sodyum (mg)
83
72
 Potasyum (mg)
337
310
 Kalsiyum (mg)
17
17
 Vitamin B12 (µg)
1,3
2,6
 Vitamin (B6) (mg)
0,4
0,1
 Magnezyum
24
23

Baktığımızda kuzu etinin dana etine göre yağlı ve daha fazla kalori içerdiğini görebiliriz. Kilo vermek isteyenler kuzu yerine dana etini tercih edebilirler. Etin hangi bölgesinin tercih edildiği de haşlanmış et kilo aldırır mı sorusu için çok önemlidir. Dana etinde gerdan, tranç, nuar gibi bölümler yağsız iken; antrikot, döş, kürek bölümleri yağlıdır. Haşlama olarak lezzetli olması isteniyorsa dananın bacağından çıkan bodigo kısmı ya da gerdan kullanılabilir. Kuzu etindeyse but kısmı yağsız ve yumuşakken döş kısmı en yağlı bölümdür, yine haşlama olarak gerdan ve kol tercih edilir.

Etin, pişirilme tarzı, sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı olacağında önemli rol oynar. Lezzet açısından tercih edilen mangal, ızgara, kızartma türü etler, özellikle pişirilen etin yüzeylerinde kahverengi bir tabaka oluşmuşsa kanserojen özelliğe bürünürler. Kolon, mide kanseri gibi kanser türlerini tetiklerler. Oysa haşlanmış etteki besinler vücut için oldukça gereklidir. Eti haşlama tercih etmek hem sağlıklıdır hem de kilo aldırır mı diye düşündüğümüzde diğer pişirme yöntemlerine göre diyet listesi için daha uygundur.

Haşlanmış et kilo aldırır mı sorusunu başka bir açıdan değerlendirecek olursak; genellikle lezzet bakımından yağlı, yumuşak etler ızgarada veya mangalda tercih edilirken, daha yağsız etler haşlama olarak tercih edilir. Bu durumda haşlama olarak tüketilen etin hem kanserojen özellik taşımaması hem de etin yağsız kısmı ile yapılıyor olması ile kiloya etkisinin daha az olması sağlıklı beslenmek isteyenler için idealdir.

Her besinin fazlasının kiloya, en önemlisi de sağlığa zararlı etkisi olacağı gibi haşlanmış et kilo aldırır mı sorusunun cevabı da eğer günlük çok fazla porsiyon tüketiyorsak evet, aldırır olacaktır. Türkiye Beslenme Rehberi'nin önerisine göre sağlıklı yetişkin ve genç bireyler günlük olarak 1.5 porsiyon et tüketmelidir. 1 porsiyon (80gr), 3 - 4 köfte / bir elin ayası kadardır.

Etler Nasıl Pişilmelidir?

haşlanmış et kilo aldırır mı
  • Tavada ya da ızgarada kızartma olabildiğince az tercih edilmeli.
  • Haşlanmış veya buharda pişirilmiş şekilde tüketim arttırılmalı. Haşlanmış et kilo aldırır mı diye düşündüğümüzde bu şekilde pişirilen, uygun porsiyonda (günlük yaklaşık 100 - 120 gram) tüketilen ette kiloya olumsuz etki gösterebilecek bir özellik bulunmaz aksine vücut için gereklidir.
  • Orta / düşük derecede ısıyla iyi pişirilmeli, besin değerini kaybetmemesi için gereğinden fazla pişirilmemeli.
  • Kızartılmış etler yenmeden önce dış tabakalarındaki kararmış, yanmış alanlar kesilip atılmalı.
  • Eti mühürleme işlemi yüksek ısıda ve olabildiğince hızlı şekilde gerçekleştirilmeli
  • Baharat kullanımı ete antioksidan özellik kazandırır.
Pişirme kurallarına uyulduğunda, yağsız olarak seçildiğinde, günlük tüketilmesi gereken porsiyonun üzerine çıkılmadığında haşlanmış et kilo aldırır diyemeyiz. Tersine uygun, dengeli kiloda kalmamıza yardımcı olur.

Buraya kadar haşlanmış et kilo aldırır mı sorusunun cevabını çeşitli şekillerde açıklamış olduk. Özetle anormal porsiyonlarda yenmediği, yağlı kısımları tüketilmediği takdirde kiloya olumsuz etkisinin olmayacağını, hatta Türk Beslenme Rehberi tarafından günlük olarak yenmesinin önerildiğini belirttik. Haşlanmış et kilo aldırır mı sorusu hakkında daha fazla öğrenmek istediğiniz bir konu varsa yorum olarak sorabilirsiniz.

Kaynaklar
1. Tarih Eren BABÜR, Ümit GÜRBÜZ "Geleneksel Pişirme Yöntemlerinin Et Kalitesine Etkileri" Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/4 (2015) 58-64
2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) sf 41
3. USDA, dana ve kuzu eti besin değerleri.


Yorumlar