Zeytin Kaç Kalori? Zeytinin Faydaları, Besin Değeri Nedir?

zeytinin besin değeri, kaç kalori

Birçoğumuz zeytini sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez yiyeceği olarak tanımlıyorduk belki de şimdiye kadar. Ancak besin değeri ve faydaları ile ele aldığımızda neredeyse ilaç diye nitelendirebileceğimiz bir yiyecek olarak karşımıza çıkıyor. Zeytin kaç kalori ve günde kaç tane zeytin yemeliyiz? soruları oldukça sık sorulan sorulardır, o yüzden öncelikle bu soruların cevaplarına bakalım, sonrasında ise zeytinin faydaları, besin değeri gibi konulara değinelim.

Zeytin Kaç Kalori?

Bir adeti yaklaşık olarak 2-12 gram arasında değişir. 100 gram siyah zeytin 350 kaloriye, yine 100 gram yeşil zeytin ise 145 kaloriye denk gelir. Ortalama bir zeytini 5 gram olarak düşünürsek bir tane siyah için 17 kalori, yeşil için ise 7 kalori diyebiliriz. Bu yüzden genellikle kilo vermek isteyenlerin diyetinde siyah yerine yeşil zeytin bulunur. Yine kilo vermek isteyenler ve tuzlu yememesi gereken kimseler için tuzsuz olan zeytinler tercih edilmelidir.

Kişinin boyu, kilosu, yaşı, rahatsızlıkları, günlük kalori gereksinimine göre zeytin yeme adeti sabahları 5 ila 8 tane şeklinde diyetisyenlerce belirlenir. Lif içermesi bakımından diyet listesinde tercih edilen bir gıdadır. Zeytinin faydaları, gerek içindeki vitaminler gerekse bileşimindeki doymamış yağ asitlerinin varlığından dolayı oldukça fazladır. İçerisinde doymamış yağ asitlerini bulundurduğu için sağlıklı bir yağ kaynağıdır fakat fazla tüketmek zararlı olacaktır.

Siyah ve Yeşil Zeytinin Besin Değeri

Zeytinin 100 gramında (yaklaşık 20-50 tane) bulunan besin değeri şu şekildedir:

 Besin Değeri
 Siyah Zeytin   Yeşil Zeytin
 Enerji (kalori)
270
144
 Toplam yağ (gr)
21
13.5
 Karbonhidrat (gr)
1,1
2,8
 Protein (gr)
1,8
1,5
 Kalsiyum (mg)
77
90
 Demir (mg)1,6
2
 Diyet lif (gr)
1,44
5,80
 Vitamin A (IU) 
60
300
 Vitamin B1 (mg)
0,02
0,02
 Vitamin B2 (mg)
0,02
0,02
 Niasin (B3) (mg)
0,02
0,1
 Folik asit (B9)
2,12
2,12
 Vitamin E (mg)
9,31
9,31

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

zeytinin faydaları nedir? Kaç kalori

Lif içermesi, protein kaynağı olması, doymamış yağ asitlerini, birçok vitamin ve mineral içermesi açısından, besin değeri yüksek bir üründür. Zeytinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
  • Mide asidini azaltarak gastrit, reflü gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsak kanserine karşı korur.
  • Zeytinde kansere karşı antioksidan maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de bulunur. Bu vitamin ile antioksidanlar tümörlerin gelişimini engeller.
  • İçinde bulunan A vitamini göz sağlığında önemli rol oynar.
  • Bileşimindeki doymamış yağ asitleri kalp sağlığını korumada etkilidir.
  • İçeriğindeki B vitaminleri sayesinde sinir sistemini korur.
  • Antioksidan deposu olması bağışıklık sistemini koruyucu ve güçlendirici etki yaratır.
  • Zeytinde bulunan oleuropein isimli madde vücutta iltihaplanmalara karşı güçlü antioksidan özellik taşır.
Zeytinin faydaları, besin değeri göz önüne alındığında zeytine karşı alerji veya başka bir kısıtlama bulunmuyorsa sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin diyebiliriz. Kalori miktarı ile içerisinde bulundurduğu yağ oranının daha az olması bakımından siyah yerine yeşil olanını tercih etmek kilo vermek isteyenler için daha idealdir denilebilir.

Kaynak
1. Erkan SUSAMCI, Semih ÖTLEŞ, Şahnur IRMAK "Sofralık Zeytinin Besin Öğeleri, Duyusal Karakterizasyonu ve İşleme Yöntemleri Arasındaki Etkileşimler" Zeytin Bilimi 2 (2) 2011, 65-74
2. Sema Gündüz, Ümran Seven, Şeref Güçer "Sofralık Yeşil ve Siyah Zeytin Örneklerindeki Fe Düzeylerinin Belirlenmesi" I.Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi 17-18 Mayıs 2008 / Edremit-Balıkesir
3. Tarık ÖZTÜRK, Mehlika BORCAKLI "Gemlik ve Uslu Zeytin Çeşitlerinin Besin Öğelerinin Karakterizasyonu"


Yorumlar