Sigara İçmek Kilo Verdirir mi? Yoksa Aldırır mı?

sigara içmek kilo verdirir mi aldırır mı

Birçok insanın kabusu sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak. Sigara içen bazı insanların sıkıntısı ise çok zayıf olmak. Her iki türlü de düşündüğümüzde sigaranın vücut ağırlığı ile ilgisi olduğu kanısına varabiliriz. O halde gerçekten durum neymiş, sigara içmek kilo verdirir mi, aldırır mı? Soruların cevaplarına bakalım.

Sigara İçmek Zayıflatır mı?

Merak edilen bir konu sigaranın kilo verdirir mi yoksa aldırır mı özellikte olduğuyken yapılan araştırmalar verdirir yönünde karşımıza çıkıyor. Bu durum farklı mekanizmalar ile açıklanabilir. Sigara içmek kilo verdirir mi sorusuna evet şeklinde cevap verdikten sonra nedenlerini inceleyelim:

1. Metabolizmayı Hızlandırıyor

Nikotin, tıpkı zayıflama hapları gibi sempatik sinir sistemimizi, devreye geçirir. Böylece vücuttan adrenalin ve noradrenalin salgılanmasını sağlar. Bahsedilen iki hormon savaş ya da kaç mekanizmasını sağlayıcı hormonlar oldukları için metabolizma hızını arttırırlar. Dolayısıyla nikotin metabolizma hızını arttırır diyebiliriz.

Sigara içmek kilo verdirir mi sorusunun kilit cevabı olan nikotin, vücutta yağ yaktırıcı özellik taşıyor. Yapılan araştırmalar nikotinin 24 saat içerisinde metabolizmayı %10 oranında hızlandırarak yağ yakımına neden olduğunu gösteriyor. Artı %10 metabolizma hızı küçük bir miktar gibi gelse de her gün aynı kalori miktarıyla beslendiğimizi varsayarsak 1 yılda yaklaşık 10 kilogram kayba neden oluyor.

2. Bağırsaklardaki Yiyecek Emilimini Bozuyor

Araştırmalar; nikotinin bağırsaklardaki kan dolaşımını bozduğunu, bundan dolayı yenilen yiyeceklerin vücutta yeteri kadar emilemediğini gösteriyor. Bağırsaktan yeterli miktarda emilemeyen yiyeceklerin bir kısmı ise kan dolaşımına geçmeden atılıyor. Bu da sigara içmek kilo verdirir mi sorusuna evet cevabını vermemize neden oluyor, fakat bunun oldukça sağlıksız şekilde zayıflama tarzı olduğunu söyleyebiliriz.

3. Nikotin İştahı Baskılıyor

sigara içmek kilo verdirir mi aldırır mı

Nikotin, vücutta salgılattığı adrenalin, noradrenalin, dopamin gibi hormonlardan dolayı iştahın baskılanmasına yol açıyor. Vücutta salgılanan bu hormonlar vücuda enerji sağlamak için tüm kaynakları kullanırken sindirim sistemini baskılıyor, böylece yemek yeme isteği azalıyor.

4. Leptin Hormonunun Etkisini Artırıyor

Leptin vücutta tokluk hormonu diye bilinir yani vücuttaki tokluk hissiyatını sağlayan leptin hormonudur. Bazı çalışmalar, nikotinin vücuttaki leptin etkisini arttırıcı faaliyette bulunduğunu öne sürmektedir.

5. Yemek Yeme Alışkanlığını Etkiliyor

Sigara içmek kilo verdirir mi sorusuna nikotin etkilerinden farklı olarak cevap vermek gerekirse o da yemek alışkanlığıdır. Bazı insanlar sigaranın etkisiyle öğün atlayabilir, örneğin bir fincan kahve artı sigarayı kahvaltı yerine tüketebilir ve kendisini tok hisseder. Aynı şekilde sabah yerine öğlen veya akşamı bu şekilde geçirenler olabilir. 

Sigara içmek kilo verdirir mi? Sorusuna evet, verdirir cevabını verdikten sonra nedenlerini detaylıca inceledik. Kısaca nikotin etkilerinin ve yemek yeme alışkanlığındaki değişimin  sigaranın kilo verdirir mi yoksa aldırır mı sorusuna verdirdiği yönündeki etkisini gördük. Şimdi de sigarayı bırakmak neden kilo aldırır, bu durum geçici mi yoksa sürekli mi bunlara bakalım.

Sigarayı Bırakmak Neden Kilo Aldırır?

  • Sigarayı bıraktıktan sonraki yoksunluk hissi açlık hissiyle karıştırılabilir. Çok benzer olan bu iki duygu sonucunda kişi sigara içmek yerine yemek yemeye yönelebilir. Yoksunluk dönemi atlatıldıktan sonra kişi normale döner.
  • Sigarayı ağza götürerek içmek oral alışkanlık yaratır. Ağza sürekli bir şeyler götürme isteği daha fazla yemek yemeye yol açar. Bu yüzden sigarayı bırakan kişilerin çokça sakız çiğnediğini görürüz.
  • Yoksunluk döneminde zorlanan kişiler yiyeceklerle kendilerini daha iyi hissedebilir. Özellikle tatlı ya da fast food gibi ödül mekanizmasını uyarıcı tipteki yiyeceklere yönelme sigara içmek yerine kişiyi rahatlatabilir.
  • Sigara içmek tat alma duyusunu bozar, kiloları verdirir; fakat sigaranın bırakılması tad alma duyusunun yerine gelmesini sağlayarak iştahın açılmasına, verilmiş olan kiloların alınmasına yol açar.
  • Nikotin etkilerinin geçmesi ile metabolizma yavaşlar, iştah artar, leptin hormonunun etkileri azalır.
Düzenli ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak yukarıda sayılan etkileri azaltır. Ayrıca yoksunluk dönemi geçtikten sonra aşırı yemek yeme isteği azalacaktır. Sigaranın diğer tüm kötü etkileri düşünüldüğünde sigara içmek kilo verdirir mi, aldırır mı düşüncesinin sağlık açısından çok daha hafif bir problem olduğunu görebilirsiniz.

Kaynaklar
  1. Science "Why Smokers Are Skinny"
  2. J Audrain-McGovern, NL Benowitz, "Cigarette Smoking, Nicotine, and Body Weight" Clin Pharmacol Ther. 2011 Jul; 90(1): 164–168.
  3. BetterHealth Channel "Quitting smoking and managing weight"
  4. Dr. Orhan BABAOĞLU "Yemekten Sonra İçilen Sigaranın Splenik Dolaşım Üzerine Etkisi

Yorumlar