Düğün Günü ve Öncesi Nasıl Beslenmeliyiz?

Düğün Günü, Düğün Öncesi Nasıl Beslenmeliyiz?

Düğün günü geldiğinde kusursuz görünmek her gelinin hayalidir. Her gelin ise şüphesiz ki kusursuz ve güzeldir, hangi kiloda olursa olsun! Bu güzelliği korumak için sağlıklı olmak gerektiği de aşikardır. Sağlıklı görünmek için beslenme neredeyse başı çeken bir unsur; bu yüzden düğün günü ve öncesi sağlıklı beslenmeliyiz ki güzel görünelim.

Birçok gelin evleneceği gün zayıf görünmek için düğün öncesi bazı sağlıksız diyetlere başvurur. Böyle diyet tarzları ise gelinlerin hasta görünmesine neden olur. Ayrıca sağlıksız bir beslenme evlenme sürecindeki var olan stresi daha da arttıracaktır. O halde düğün günü ve öncesi nasıl beslenmeliyiz bir bakalım.

Düğün Öncesi Nasıl Beslenmeliyiz?

Mutlu güne birkaç ay ya da haftalar kaldı, peki ama nasıl beslenmeliyiz? İdeal kilomuza nasıl kavuşabiliriz? Şimdi maddeler halinde göz atalım.

1. Gelin Diyeti Değil! Sağlıklı Beslenme Tarzı

düğün günü, öncesi nasıl beslenmeliyiz

Birçok yerde gördüğümüz gelin diyeti, mucizevi zayıflama, 1 haftada 7 kilo tarzı diyetleri bir kenara bırakalım. Gerçekten fazla kilomuz olduğunu düşünüyorsak diyetisyenlere başvuralım. Bu tarz diyetlerin boyumuza, kilomuza, yaşımıza, kas yapımıza, bizde var olan hastalıklar vs gibi kısıtlamalara uymayan, kısacası kişiye özel diyetler olmadığını hatırlayalım. Düğün günü gelip çattığında sağlıksız uygulanan diyet yüzünden yorgun, mutsuz, halsiz, sinirli görünmektense; biraz fazla kilolarınız da olsa gülümseyen, mutlu enerjinizle daha güzel ve sempatik görüneceksiniz. Fakat tabi ki de genel kuralları da atlamayalım. Şeker gibi basit karbonhidratlardan uzak durmak, taze mevsim meyve, sebzelerini tüketmek, yeteri kadar protein almak, beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar ekmeği gibi ekmekleri tercih etmek oldukça faydalıdır.

2. Lifli Gıdalar ile Beslenmeliyiz

Lifli gıdaların sindirimi zordur böylelikle lifli besinler sindirim hızını azaltarak daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Bunu kan şekerini dengeleyerek ve midenin daha uzun süre dolu kalmasına yardımcı olarak sağlar. Ayrıca tuvalete çıkmayı da kolaylaştırırlar. Tam tahıllı besinler, kayısı, elma, portakal, şeftali gibi meyveler, yeşil sebzeler bolca lif içerir. Düğün öncesi ve düğün günü lifli beslenmekte fayda var.

3. Şekeri ve Tuzu Kısıtlayın

düğün günü nasıl beslenmeliyiz

Basit şekerler örneğin sofra şekeri, kutu meyve suları, jelibon tarzı şekerleri kısıtlayın hatta mümkünse hayatınızdan tamamen çıkarın, çıkaramıyorsanız günlük diyetinizin yüzde 10'unu geçmesin. Basit şekerler yerine kompleks karbonhidratları tercih edin. Kompleks karbonhidratlar;  tam tahıllı ekmekler, meyveler, sebzeler, esmer tahıllar, kuru baklagillerdir. Bu besinlerden en az birisine diyetinizde her gün yer verin. 

Tuz ise vücutta ödem tutulumuna sebep olur, ayrıca kalp damar sağlığı için oldukça zararlıdır, bu yüzden günde 5 gram yani 1 silme çay kaşığı kadar tuz kullanmalıyız. Bahsi geçen tuz miktarı, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği miktardır.

4. Günde 2 - 3 Litre Arası Su Tüketimi Önemli

düğün öncesi nasıl beslenmeliyiz

Nasıl beslenmeliyiz kadar ne kadar sıvı tüketmeliyiz de önemli bir konudur. Düğün günü, öncesi ya da tüm yaşamımız boyunca sağlıklı bir hayat için günlük ihtiyaca göre 2 - 3 litre arası su tüketimi önem taşır. Su vücudumuzdaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasını sağlar, bizi zinde tutar, daha geç acıkmamıza yardımcı olur, sindirim sistemimizi düzenler.

5. Kendinizi Aç Bırakmayın

Zayıflayacağım diye kendinizi sağlıksız şekilde aç bırakmanız yorgun, halsiz, sinirli, mutsuz, hasta görünmenize sebep olacaktır. Ara öğünlerinizde meyve, yoğurt, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklardan faydalanabilirsiniz.

Düğün Günü Nasıl Beslenmeliyiz?

düğün günü nasıl beslenmeliyiz

Düğün öncesi beslenmenize özen gösterdiyseniz düğün günü, gösterdiğiniz özenin meyvesini alacaksınız demektir. Tabi ki sağlıklı ve güzel bir gelin olmak için evleneceğimiz günün sabahından itibaren yine sağlıklı beslenmeliyiz. 
  • Düğün günü nasıl beslenmeliyiz sorusuna öncelikle kahvaltının nasıl olması gerektiği ile başlayalım. Peynir, zeytin, yumurta, tam tahıllı ekmekler ile domates, salatalık ya da sevdiğiniz meyvelerden oluşan kahvaltı çeşidi o gün sağlıklı ve zinde olmanıza fazlasıyla yardım edecektir.
  • Öğle yemeği vaktinde eğer kuafördeyseniz bu öğünü asla atlamayın. Kuaföre dışarıdan yemek söylemek yerine evde hazırladığınız sağlıklı sandviçlerden götürebilirsiniz. Yanında kola gibi asitli içecekler ya da şekerli meyve suları yerine ayran ya da su içmeniz daha iyi olacaktır.
  • Akşam ise mutlaka rahat yiyebileceğiniz atıştırmalıklardan gelin odasında bulundurmalısınız. Aç kalmanız midenizi rahatsız edecek, günün koşuşturması sırasında sizi halsiz bırakacaktır.
  • Eğer yaz düğünüyse bol sıvı almayı sakın ihmal etmeyin. Özellikle gelinlikle tuvalete gitmenin zor olacağını düşünerek su içmemek çok sakıncalıdır, aklınızda bulunsun birkaç arkadaşınızın yardımı ile tuvalet ihtiyacını gidermek hiç de zor olmuyor.

Yorumlar