Akıllardaki Bir Soru: Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?

pazartesi sendromu nasıl atlatılır

Hafta sonu sona erdi ve haftanın ilk günü olan pazartesi başladı. Pazartesinin başlamasıyla birlikte birçoğumuzda bazı sıkıntılar da baş gösterdi. Peki haftanın ilk günü neden bu kadar sıkıntı çekiyoruz? Bu soruyu merak ediyor, aynı zamanda pazartesi sendromu nedir, nasıl atlatılır diye kendi kendimize düşünüyorsak yazının devamına göz atalım.

Pazartesi Sendromu Nedir?

Pazartesi günü iş başı yapacaklar için, genellikle pazar akşamından başlayan hafta sonu tatilinin bitmesinden kaynaklanan stresli olma halidir. Bazen yorgunluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, hazımsızlık, iştahsızlık, vücut ağrısı, dikkatsizlik gibi rahatsızlık veren, can sıkıcı semptomlar da eklenebilir.

Hemen hemen sendromu yaşayan herkes can sıkıcı halden kurtulmak için pazartesi sendromu nasıl atlatılır diyerek çare arar. O zaman öncelikle sendromun kaynağını daha iyi anlamaya çalışalım.

Pazartesi Sendromu Neden Olur?

İş hayatı insanlar üzerinde baskı oluşturup stres yaratabilir. Bir an olsun hafta sonunun araya girmesi ile rahatlayan kimse, işe tekrardan başlamakla birlikte stresi omuzlarında daha ağır hisseder. Aynı zamanda böyle bir durum okul hayatı için de geçerlidir. Özellikle stresli bölümlerde okuyan, bölümünde zorlanan öğrenciler pazartesi sendromu yaşayabilir.

Yapılan iş, kişide tatmin olma duygusu uyandırmıyorsa, amaç sadece para kazanmak ise, iş kişiye ruhani hiçbir şey katmıyorsa kişinin bu durumdan olumsuz olarak etkilenmesi kaçınılmazdır. İş ortamının kasveti, iş arkadaşlarının ve yöneticilerin olumsuz tutumları, yetiştirilmesi gereken projeler, ödevler sınırlarımızı zorluyorsa yine sendromla karşı karşıya gelebiliriz.

Uykusuz kalınan saatler bizleri tükenmişliğe doğru sürükleyebilir. Hafta içi yeteri kadar uykumuzu almadan işe ya da okula gidiyorsak uykunun telafisini genellikle hafta sonları yaparız. Hafta sonu yapılan telafi şekli ise uyku düzenini alt üst eder. Tekrardan erken kalkma düşüncesi başlı başına stres sebebi haline gelir. Tüm bu yaşananlar pazartesi sendromu nasıl atlatılır sorusuna yönelmemize sebep olabilir. O halde sorunun cevabına aşağıda bakalım.

Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?

pazartesi sendromu nasıl atlatılır

Oldukça sancılı, istenmeyen bir durum haline geldiğinde bunu atlatmanın yollarını ararız. Aslında hayatımızda yapacağımız birtakım değişiklikler ile bahsi geçen istenmeyen durumdan kurtulmak imkansız değildir. O halde hep birlikte pazartesi sendromu nasıl atlatılır sorusunun cevabını maddeler halinde inceleyelim.
  • Zaman her şeyin ilacıdır derler. Zamanı doğru yönetememek de tam tersi şekilde zehir etkisi yaratır. Yapılacak işleri ya da ödevleri önceden öncelik sırasına göre planlamak ve iş programı oluşturmak oldukça işimize yarayacaktır. Bugünün işini yarına bırakmamak en doğrusu.
  • Uykularımız düzenli olmalıdır. Hafta içi uykusuz kaldığımız zamanlarda hafta sonu daha çok uyumak isteyebiliriz, ancak hafta sonumuzu biraz daha erken yatıp çok geç saatlerde kalkmayacak şekilde planlarsak kendimizi çok daha iyi hissederiz.
  • Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak; stres, yorgunluk ve karamsar ruh halinin önüne geçen etkili bir yoldur. Hafta sonu yapılan hafif yürüyüşler de buna dahil.
  • İnsanın kendisine özen göstermesi, her daim bakımlı olması önemlidir. Öz bakımı boş vermek hayattan alınan zevkin önüne geçer.
  • Sevdiklerimizle zaman geçirmek kendimizi iyi hissetmemizi sağlayarak genel olarak kötü ruh halinden bizi korur, haftanın ilk gününü sağlıklı şekilde atlatmamız için yardımcı olur.
Pazartesi sendromu nasıl atlatılır konusunu detaylı şekilde inceledik. Son olarak söylenecek şey; sorunun nerede olduğunun bilinmesi ve altta yatan sebebin bulunmasının kilit nokta olduğudur. Eğer böyle bir sendrom durumu yaşıyorsak öncelikle bu sendroma yol açan şeylerin ne olduğunu bulmamız, bulduğumuz problemleri çözmeye çalışmamız gerisinin çorap söküğü gibi gelmesiyle birlikte rahat bir hayat yaşamamızı sağlayabilir.

Yorumlar