Detoks Suyu Ne İşe Yarar? Detoks Suyu Faydalı mı?

detoks suyu ne işe yarar

Hemen her türlü platformda görebileceğimiz zayıflama, sağlıklı beslenme, toksin ve ödem atma önerileri, kalori hesaplamaları vb derken karşımıza detoks suyu denilen bir kavram çıkıyor. Peki detoksumuzu yaparken meyve, sebzeleri direk olarak yemek yerine bu suları içmemizdeki amaç ne? Detoks suyu ne işe yarar, detoks suyu ne işe yarar, zararları ne olabilir?

Detoks Suyu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öncelikle tanımına bakacak olursak birçok yerde söylenen şekliyle yağ yakmayı sağlayan, toksin atan, düşük kalori içeren meyve ve sebze karışımları diyebiliriz. Öyleyse tam olarak detoks suyu ne işe yarar, vadettiği şeyler nelerdir detaylı şekilde inceleyelim, gerçekten faydalı mı birlikte karar verelim:

Vadedilenler: Fazla kiloları, ödemi, toksinleri atmak, yağ yakımını hızlandırmak, en hızlı şekilde zayıflamak, kalori alımını azaltmak, sağlıklı, zinde bir görünüm elde etmek. Arama motorlarına detoks suyu ne işe yarar diye yazdığınızda üç aşağı beş yukarı karşınıza çıkacak bilgiler bunlar olacaktır. Bir de işin aslı ne olabilir ona bakalım.

Özellikle 1 hafta-10 gün gibi detoks kamplarında vücudumuza ne gibi şeyler olduğunu, böyle karışımların vücuttaki kar/zarar oranlarını, kısaca detoks suyu ne işe yarar sorusunun cevabını inceleyelim:

1. Karışım Tarifleri ve Önerileri Yetkin Kişiler Tarafından mı Veriliyor?

Baktığımızda çoğunlukla toksin atan karışım tariflerinin, önerilerin, zayıflama uygulamalarının diyetisyenler, konusunda uzman sağlık çalışanları yerine; sosyal medya fenomenleri, ürün pazarlamacıları gibi yetkin olmayan kişiler tarafından verildiğini görüyoruz. Her insan biriciktir, her insana uygulanacak diyet programı da kişinin özelliklerine göre farklılık gösterir. Ayrıca tükettiğiniz meyve, sebze karışımları kullandığınız herhangi bir ilaçla etkileşim yapabilir. En basitinden örnek verecek olursak kan sulandırıcılar ile yeşil çay, antibiyotikler ile greyfurt etkileşim yaparak vücuda zarar verici olurlar. O yüzden bilgi kaynağının kim olduğuna dikkat etmek önemlidir.

2. Yemek Yerine İçmek Ne Kadar Sağlıklı?

detoks suyu ne işe yarar, detoks suyu kalori değeri nedir

Hiç düşündünüz mü: Detoks suyu ne işe yarar? Tüm bu bitkileri alıp direk olarak yemek yerine neden suyunu içelim? Açıkçası bunun kabızlığı önlemek amaçlı olduğunu, daha kolay tuvalete çıkmayı sağladığını söyleyen kaynakların atladıkları nokta bu kamplarda genellikle ishal olduğunuz için vücuttaki sıvı elektrolit dengesinin bozulacağı, ayrıca bağırsak florasındaki işe yarar bakteriler zarar gördüğünden vücutta sindirim bozukluklarının yaşanacağıdır. Toksin atıp kalori alımını azalttığınızı zannederken sağlığınızdan olabilirsiniz.

Meyve, sebzelerin içinde bol miktarda lif bulunur. Sularını sıktığımızda ise liflerin ve vitaminlerinin işe yarar çoğunluğu kaybolur. Kabızlığı önlemek için aslen ihtiyacımız olan şey liflerdir. Aynı zamanda bizi tok tutan, acıkmamızı geciktiren, doyurucu kısım da bu besinlerin lifleridir. Oysaki liflerin yok olmasıyla meyvelerin, sebzelerin içinde bulunan sadece şekeri ve az miktarda vitamini içmiş oluruz.

3. Daha Hızlı Acıkmak  mı?

Sebzelerin içinde de meyvelerde olduğu gibi şeker bulunur, normalde liflerin sayesinde kana geç karışan bu şekerler, suyunu sıktığımız besinlerin lifleri ortadan kalktığında kana hızlıca karışarak hızlı insülin salınımına, böylece daha çabuk acıkmaya sebep olur. Örneğin normalde 1 tane büyük boy portakal sizi bir süre tok tutacaktır, ancak 1 bardak portakal suyu ile doymazsınız sadece hızlı şekilde vücudunuza şeker alarak boşuna kalori elde etmiş olursunuz. Meyve şekerinden ne olacak diye düşünmeyin meyve şekerini sağlıklı kılan, vücut için işe yarar kısım meyvenin içinde bulunan liflerdir.

4. Sindirim Sistemine Zarar Verir

düşük kalori almak için sindirim sistemine zarar vermeyin

Özellikle detoks suyu ne işe yarar sorusundaki en önemli kısımlardan birisi olan detoks kampları için konuşmak gerekirse, 1 hafta - 10 gün kadar bu kamplarda sadece besinlerin suyu ile beslenmek, katı gıda tüketmemek sindirim sistemimize bazı zararlar verir. Öncelikle çiğneme gerçekleşmediği için tükürük salgısı azalır, tükürük salgısının azalması ise ağızda bakteri üremesine, ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Midede sindirim enzimleri yeteri kadar salgılanmayacağı için kamp sonrası katı gıdaya geçildiğinde hazımsızlık problemleri ortaya çıkar. Kamplarda genellikle yaşanan ishal vücudun sıvı elektrolit dengesini bozar, bağırsak içi floraya zarar vererek kişiyi hastalandırır. Fazlasıyla düşük kalori ile beslendiğiniz için enerji kaybı yaşarsınız, halsiz hissedersiniz, tansiyonunuzun, kan şekerinizin dengesi bozulur, rahatlamak, gevşemek yerine sinirli ruh haline bürünebilirsiniz. Kalori alımını azaltacağım, yağ yakıp toksin atacağım diye hastalanmak ister miydiniz?

5. Besinlere Değen Metal Bıçaklar Vitamin Kaybına Sebep Oluyor

Suyun içine bıçakla dilimlediğimiz veya blenderdan geçirdiğimiz besinlere metal değmesi sonucu C vitamininin işe yarar büyük çoğunluğu uçup gidiyor. Ayrıca karışım suyunu bekletmek yine vitamin kayıplarına yol açıyor. O halde detoks suyu ne işe yarar derseniz tek işe yarar kısım olarak detoks suyu değil içtiğiniz su kalıyor. Sonuca baktığımızda en azından suyun içine ne eklediğinize bağlı olarak düşük kalori içeren içecek içmiş oluyorsunuz.

Detoks Suyu mu Yoksa Sadece Su mu?

detoks suyu ne işe yarar, detoks suyu düşük kalori içerir

Yazının bütününe dönüp baktığımızda detoks suyu ne işe yarar sorumuza pek de iç açıcı cevaplar alamadığımızı söyleyebiliriz. Özellikle uzun süreli kamplar vücuda büyük zarar veriyor, besinlerle birlikte tüketilen günlük karışımlar ise büyük zararlar vermese de zayıflama umudu ile yapıldığı zaman hayal kırıklığına uğratabiliyor.

Detoks suyu, hiç mi işe yarar özellik taşımıyor diye sorabilirsiniz. Aslına bakarsanız içine meyve veya sebze dilimlenmiş su içiyorsunuz. Böylece metabolizma hızlandırıcı, çok düşük kalori içeren su içmiş oluyorsunuz. Yağları yakan suyun içinde bulunan elma veya salatalık değil suyun ta kendisi olmuş oluyor. O zaman meyvelerin, sebzelerin diğer tüm faydalarından yararlanmak istiyorsanız onları da gün içinde taze şekilde yerseniz daha faydalı bir beslenme şekline sahip olabilirsiniz.

O halde detoks suyu ne işe yarar sorusundaki tek işe yarar kısım olarak gösterilebilecek şey; eğer besin alımınıza normal şekilde devam ediyorsanız, günlük içme suyu miktarınızı arttırmanız, güzel aroma ile ferahlamanız, çok kalori içeren bir içecek içmemiş olmanız denilebilir.

Kaynaklar
1. Prof Dr. Derya Uludüz "Detoks gerçeği"
2. Türkan Kutluay Merdol " Sağlıklı Yaşamak İçin Doğru Diyet Programı Uygulamak Bir Gerekliliktir." Bes Diy Derg 2017; 45(1):1-2

Yorumlar