Neden Sürekli Üşürüz? Çok Fazla Üşümenin Nedenleri

neden sürekli üşürüz

Herkes kısa kollu giysilerle gezerken siz üzerinize hırka alma ihtiyacı duyuyorsunuz. Ya da birileri bulunduğunuz ortamda pencereyi veya klimayı açtığında kalkıp hemen kapatmak istiyorsunuz... Örnekler böyle uzayıp giderken çok fazla üşümenin nedenleri nelerdir diye merak ediyorsanız, araştırmalar neden sürekli üşürüz sorusunun cevabını nasıl açıklamış bakalım.

Yeteri Kadar Su İçmemek

çok fazla üşümenin nedenleri

Su içmek, vücudumuzun besinleri sindirmesine böylece vücutta enerji ve ısının ortaya çıkmasına yardımcı olur. Eğer gün içinde yeteri kadar su içmezsek ihtiyacımız olan enerjiyi almakta zorlanırız bu sebeple vücut ısımız olumsuz etkilenebilir. Neden sürekli üşürüz sorumuzun cevabı yetersiz su içmek ise günlük ortalama 2-2.5 litre su içerek üşümenin önüne geçebiliriz.

Yetersiz Uyku

neden sürekli üşürüz merak ediyorsanız

Yetersiz uyku gün içinde halsizlik, bitkinlik hissetmenin, çok fazla üşümenin nedenleri arasındadır. Vücut uyuma sırasında dinlenir, ihtiyacı olan enerjiyi toplar. Vücudumuz, ısı dengesini koruyabilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi uyku sırasında toplayamazsa, kaliteli bir uyku düzenimiz yoksa, yeteri kadar uyuyamıyorsak gün içinde sürekli üşürüz. 

Dengesiz ve Yetersiz Beslenme

çok fazla üşümenin nedenleri dengesiz beslenme

Beslenme tarzımız ihtiyacımız olan enerjiyi almamızda, böylece ısı dengemizi korumamızda önemli rol oynar. Gün içinde yeterli kalori almamak veya kan şekerimizi hızlı yükseltip hızlı düşürecek abur cubur yiyecekleri abartmak neden sürekli üşürüz sorusunun en önemli cevaplarından biridir. O halde düzenli ve dengeli beslenme ile çok fazla üşümenin önüne geçebiliriz.

Hareketsiz Yaşam Tarzı

hareketsiz yaşam tarzı üşüme sebebi

Gün içinde fazla hareketsiz kalıyorsanız bu durum üşümenize yol açar. İşiniz genel anlamda oturarak zaman geçirmenize yol açıyorsa zaman zaman kalkıp gezinmeniz, ufak yürüyüşler yapmanız ısınmanızı sağlayacaktır.

Tiroit Bezinin Düzgün Çalışmaması

çok fazla üşümenin nedenleri hipotiroidi olabilir

Neden sürekli üşürüz sorusunun bir diğer cevabı da tiroit bezinin normalden az çalışmasıdır. Yani hipotiroidi rahatsızlığınız varsa hem metabolizmanız olması gerekenden yavaş çalışır hem de vücut ısınız düşer. Hipotiroidi hastalarında çok fazla üşümenin nedenleri tiroit hormonlarının yetersiz oluşudur. Kendinizi her daim yorgun hissediyorsanız, kalp atım sayınız normalden yavaşsa, kilo veremiyorsanız, aynı zamanda çok üşüyorsanız tiroit değerlerinizi ölçtürmenizde fayda var.

Kansızlık

üşüme nedenleri arasında kansızlık sayılabilir

Anemi yani kansızlık, kandan tüm vücuttaki dokulara oksijen taşınmasını sağlayan alyuvarların eksik olması demektir. Oksijen, bir nevi dokulara ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakta yakıt görevi görür. Oksijenin dokulara yeteri kadar taşınamaması yeterli enerjinin ve ısının açığa çıkmasını engeller. Neden sürekli üşürüz diye düşündüğümüzde cevap kansızlık ise mutlaka en kısa zamanda tedavisini yaptırmak gerekir. Kansızlığın nedenleri genetik olabileceği gibi B12 vitamini ya da demir eksikliği olabilir.

Diyabet Hastası Olmak

diyabet üşümeye yol açabilir

Diyabet hastaları, ani kan şekeri düşüşleri yaşayabilir, dolaşım bozukluklarına, sinir hasarlarına sahip olabilirler. Diyabetin yol açtığı bu üç neden, çok fazla üşümenin nedenleri arasında sayılabilir. Özellikle el, ayak gibi organların üşümesi diyabette görülebilmektedir. Görüldüğü üzere neden sürekli üşürüz sorusunun cevabı günlük yaşam tarzımızda yaptığımız yanlışlardan kronik hastalıklara kadar uzanabilmektedir.

üşüme sebepleri

Neden sürekli üşürüz sorusu birçok insan tarafından merak edilir, çünkü sık görülen problemler arasındadır. Yazımızda, yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda çok fazla üşümenin nedenleri ile alınabilecek önlemleri incelemiş olduk. Eğer basit önlemlerle üşüme sorununuz geçmiyorsa ve bu durum yaşam kalitenizi kötü etkiliyorsa mutlaka doktora görünmenizde fayda var.  

Kaynaklar
  1. Türkiye Diyabet Vakfı Diyabet Hakkında Her Şey
  2. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Hipotiroidi Hakkında
  3. Shine 365 Always feeling cold? 6 health conditions that may be the reason why

Yorumlar