Soğuk Havada Yürüyüş Yapmanın Mucizevi Faydaları

soğuk havada yürüyüş yapmanın faydaları
Sıcacık odamızda oturup içimizi ısıtan çayımızı, kahvemizi yudumlamak varken soğuk havada yürüyüş yapılır mı diyebilirsiniz. Fakat uygun kıyafetlerle dışarı çıkıp yürüyüş yaparsak sağlığımıza birçok yönden katkıda bulunabiliriz. İşte soğuk havada yürüyüş yapmanın faydaları:

1. Kilo vermeye yardımcıdır

Soğuk havada yürümek zayıflatır mı sorusunun cevabı aslında birçok kişi tarafından merak edilir. Yapılan çalışmalarda üşüdüğümüz sırada vücudumuzun ekstra enerji harcayarak vücut ısımızı dengelemeye çalıştığı görülmüş, böylece fazladan kalori yaktığımız anlaşılmış. Bu açıdan baktığımızda soğuk hava kilo verdirir mi sorusunun cevabı: Evet, ekstra kalori yakımı sağladığı için kilo vermeye yardım eder şeklindedir. Ayrıca yürümenin başlı başına kalori yakan bir egzersiz olduğunu söylemekte de fayda var.

2. Bağışıklığımızı güçlendirir

Özellikle havaların soğuduğu sonbahar, kış aylarında hastalıklara açık hale geliriz. Bağışıklığımızı düşüren etkenler stres, kronik hastalıklar, depresyon, obezite, kan dolaşımı bozuklukları şeklinde sıralanabilir. Yürümek; kan dolaşımını sağlar, kalori yakmamıza yardımcı olur, salgılattığı endorfin, serotonin hormonlarıyla stres ve depresyonla baş etmemizi kolaylaştırır, tansiyon ve kan şekeri dengemizi korumamıza yardımcı olur böylece bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

3. D Vitamini kaynağı olan güneş ışığından faydalanırız

Soğuk havada yürüyüş yapmanın bir diğer faydası ise dışarı çıkıp güneş ışığından faydalanmaktır. Özellikle kış aylarında D vitamini açısından yetersiz güneş ışığı aldığımızı hesaba kattığımızda ne kadar çok dışarı çıkıp güneşten faydalanırsak bizim için o kadar iyi olacaktır. Kışın her gün en az 20 dakika öğlen saatlerinde güneşe çıkmak D vitamini üretimi için oldukça önem arz eder. D vitamini kemikleri güçlendirir, bağışıklık sistemimizi destekler, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklara karşı bizi daha dirençli hale getirir.

4. Modumuzu yükseltir

Soğuk havalarda güneş ışığının yetersizliği ve genellikle kapalı ortamlarda bulunmak ruh halimizi etkileyebilir, dolayısıyla modumuz düşebilir. Yürüyüş yapmak endorfin ve serotonin adı verilen mutluluk hormonlarının artmasını sağlayarak bizim negatif ruh haliyle baş etmemizi sağlar. Yürümek; depresyon, anksiyete, stres gibi ruhsal problemlerde adeta doğal antidepresan özelliği taşır. Çoğu insan ancak yoğun egzersizle mutluluk hormonlarının salgılanacağını düşünür ancak 30 dakika yürümek dahi endorfin hormonunun salgılanmasında yeterlidir.

Sonuç Olarak

soğuk havada yürüyüş yapmak zayıflatır mı
Özetle faydalara bakacak olursak: Soğuk havada yürüyüş yapmak zayıflatır mı? Evet, soğuk havada yürüyüş kalori yakmamızı kolaylaştırarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Mutluluk hormonları salgılatarak özellikle kış günlerinde artış gösteren stres, depresyon gibi ruh sağlığımızı etkileyen faktörlerle baş etmemizi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı dirençli hale getiriyor. Tüm bunlara baktığımızda yürüyüş yapmanın faydaları saymakla bitmiyor. Adeta yan etkisiz ve bedava mucizevi bir ilaç diyebiliriz.

Kaynak

Yorumlar