Şimdiki Anda Nasıl Kalınır: Anı Yaşamak İçin Ne Yapmalı?

şimdiki anda nasıl kalınır
Genellikle duyarız: "anı yaşa, geçmiş ve gelecekte yaşama". Evet bunları birçok kez duyduk. Peki ama anı yaşamak neden önemli? Ve daha da önemlisi şimdiki anda nasıl kalınır, anı yaşamak için ne yapmalı?

Öncelikle kısaca anı yaşamanın önemi hakkında durmak gerekirse: "Depresyondaysanız geçmişte yaşıyorsunuz. Eğer endişeliyseniz gelecekte yaşıyorsunuz. Ama eğer huzurluysanız şu anda yaşıyorsunuz." Lao Tzu'nun bu sözü şimdiki anı yaşamanın önemini çok güzel açıklıyor. Eğer yaşadığımız o anı düşünmek yerine geçmiş veya gelecekte takılı kalıyorsak değerli vaktimizi boşa harcıyoruz demektir. Geçmişi ve geleceği sürekli olarak düşünmek maalesef hiçbir şeyi değiştirmiyor. Sevdiklerimizle sohbet ederken, yürüyüş yaparken ya da güzel bir film esnasında biz sürekli geçmişi veya geleceği düşünüyorsak, o mutlu anları kaçırıyoruz. Mutlu olmak için biraz olsun şimdiki anın tadını çıkarmak yeterli!

Şimdiki anda kalmak bazen kolay olmayabilir veya nasıl anda kalınır henüz fark edememiş olabiliriz. Bu yazıda şimdiki anda nasıl kalınır detaylarıyla bulabilirsiniz.

Anı Yaşamak İçin Ne Yapmalı?

1. Odağınızı o an yaptığınız aktiviteye yönlendirin

Anı yaşamak için ne yapmalı diye soruyorsanız bu sorunun en pratik cevaplarından birindesiniz. Yaptığınız şey her ne ise o aktiviteye odaklanın. Arkadaşınızla mı sohbet ediyorsunuz sohbete odaklanın, arkadaşınızı çok dikkatlice dinleyin. Yemek mi yiyorsunuz, yediğiniz yemeğin tadını düşünün ve hissedin başka hiçbir şey düşünmeyin. Bunu hayatın her alanına yayıp sürekli tekrarladığınızda şimdiki anda kalmayı öğrendiğinizi, çok da keyif aldığınızı fark edeceksiniz. Üstelik bu sayede ütünün fişini çekip çekmediğinizi de hatırlayacaksınız!

2. Küçük detaylara dikkatinizi verin

şimdiki anda nasıl kalınır
İnsan beyni küçük detayları değil bütünü görmeye alışıktır. Beyninizi biraz şaşırtıp küçük detaylara dikkat etmeye ne dersiniz? Müzik dinlediğinizi düşünün müziğin genel melodisini dinlemeye ara verip ince detaylarına örneğin davulun, bas gitarın ya da arada bir devreye giren piyanonun sesine kulak verin. Doğadayken kuşların sesini dinleyin, kuş seslerinin tonlarına dikkat edin veya bir arkadaşınızla konuşurken onun mimiklerini inceleyin. Bunun gibi birçok detaya dikkat edebilirsiniz. Şimdiki anda nasıl kalınır sorusuna verilebilecek güzel cevaplardan birisidir küçük detaylara dikkat etmek, bunu unutmayın!

3. Değiştiremeyeceğiniz durumlar için endişelenmeyi bırakın

Geçmişi değiştiremezsiniz, geleceği ise sınırlı bir yere kadar kontrol edebilirsiniz fakat yine de işler olacağı yere varır. Bu yüzden aşırı endişelenmek faydasız olduğu gibi aynı zamanda zarar vericidir. Geçmiş zaten oldu bitti, gelecekte ise başınıza şayet olumsuz olaylar gelecek olursa onu da o zaman düşünürsünüz, şimdiden kendinizi ekstra yıpratmanın anlamı var mı? Anı yaşamak için ne yapmalı diyorsanız verilecek basit bir cevap var: o da geçmiş ve gelecek için aşırı endişelenmeyi bir kenara bırakmanız.

4. Aynı zamanda birden fazla işle meşgul olmayın

Şimdiki anda nasıl kalınır mı diyorsunuz. O zaman birden fazla işi aynı zamanda yapmayın. Çünkü bu sizin şimdiki anda kalmanızı zorlaştırdığı gibi iş yükünüzü de arttırarak sizi yorar. İster ev işi ister iş yerindeki işler olsun sadece tek bir işi yapıp bitirdikten sonra diğerine geçmelisiniz. Birden fazla işi aynı anda yaparsanız beyniniz sürekli konudan konuya atlar, elinizdeki işe odaklanmanız ve anda kalmanız imkansızlaşır.

5. Kendinize bir uyaran belirleyin

Anı yaşamak için ne yapmalı diye merak edip de pratik yöntemler arayanları bu maddeye davet ediyoruz. Eğer düşünceleriniz sizi ele geçiriyor ve anı yaşamakta zorlanıyorsanız kendinize bir uyaran belirleyin. Örneğin gelecek hakkında aşırı kaygılandığınızı fark ettiğinizde kolunuzu hafifçe çimdikleyebilirsiniz ya da parmağınızı şıklatabilirsiniz.

6. Nefesinize odaklanın

Şimdiki anda nasıl kalınır sorusunun imdadına mindfulness tekniğinde yer alan egzersizlerden birisi koşuyor. Nefese odaklanmak. Şimdiki andan uzaklaştığınızı fark ettiğiniz anda nefes alıp verişinize odaklanın ve kendinizi tekrardan ana döndürün.

7. Son olarak: Zihninizden hızla geçen düşünceleri sadeleştirin

şimdiki anda nasıl kalınır
Sabah acele acele kahvaltınızı yaparken zihninizden hızla geçen düşünceler hayal edin. Trafik nasıldır, geç kalır mıyım, otobüste yer bulur muyum, arabamı nereye park etsem. Trafik esnasında neler düşünüyorsunuz peki? Mesai nasıl geçecek, şefle konuşmalıyım, işi bitirebilecek miyim... Mesaide ise mesai bitince yapacaklarınızın düşünceleri dönüyor olsun aklınızda. Asla içinde bulunduğunuz anı yaşamadınız hep birkaç adım öne gitti zihniniz. Üstelik düşündüklerinizin çoğu gelecekte yaşayacaklarınızı etkilemedi bile. Anı yaşamak için ne yapmalı, şimdiki anda nasıl kalınır diyorsanız tüm bu düşünceleri sadeleştirerek yalnızca çok önemli olanlara zihninizde göz atıp zamanınızın daha büyük çoğunluğunda şu ana odaklanabilirsiniz.

Yorumlar