Mutluluk Hormonlarını Artıran Yiyecekler Nelerdir?

serotonin artıran besinler

Psikolojimizi etkileyen birçok faktörden önemli bir tanesi de nasıl beslendiğimiz. Yapılan bilimsel çalışmalar beslenmenin psikoloji üzerindeki etkisini kanıtlıyor. Unutmamak gerekir ki mutluluk hormonu olan serotoninin bir kısmı bağırsaklarda üretilir. Bağırsak sağlığını korumak ise bazı yiyecekleri yeteri kadar tüketmekten geçiyor. Ayrıca kan şekeri, tansiyon gibi yaşamsal faaliyetlerin beslenme ile dengede tutulması da depresyon, panik atak ve daha birçok psikolojik rahatsızlıkların önüne geçilmesinde oldukça etkili. O zaman mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler nelerdir bakalım.

Bu Yiyeceklerle Mutluluk Hormonlarınızı Artırabilirsiniz!

Bu yiyecekleri tüketerek mutluluk hormonlarını yükseltebilirsiniz:

1. Yumurta

serotonin hormonunu artıran yiyecekler

Mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler listesine yumurta ile başlayalım. Yumurtadaki protein, serotonin ve melatonin üretiminde rol oynayan triptofanın vücuttaki üretimine büyük katkıda bulunur. İçeriğindeki B vitaminleri ve omega-3 beyin sağlığını korur, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıkların önlenmesinde etkilidir.

2. Probiyotik besinler

Bilimsel araştırmalara göre ikinci beynimiz bağırsaktır. Bağırsakta bulunan iyi bakteriler vücut için yüksek oranda serotonin üretirler. İyi bakterileri çoğaltmanın yolu probiyotik yiyecekleri tüketmekten geçer. Probiyotik harikası mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler evde yapılan zeytin, turşu, yoğurt, tarhana ve kefir gibi yiyeceklerdir.

3. Çikolata

çikolata serotonin, feniletilamin hormonlarını artırıyor

Mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler içerisinde en keyif verici yiyecek çikolata olsa gerek! Çikolatanın içerisinde bulunan feniletilamin maddesi daha mutlu hissetmemizi sağlıyor. Sağlıklı seçim için bitter çikolatayı tercih edebilirsiniz.

4. Muz

İçerisinde potasyum ve B6 vitamini bulunan muz beyin sağlığını koruma açısından önemli bir besin. Mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler arasında yer alan muz içeriğinde yer alan triptofan sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde ruh hali üzerinde olumlu etki sağlıyor.

5. Bakla

Mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler arasında yer alan ve içeriğinde l-dopa maddesi bulunan bakla vücutta mutluluk hormonu olan dopamin salgılatıyor. Parkinson hastalarının doktorlarına danışmadan tüketmemesi gerekiyor.

6. Ispanak

serotonin hormonunu yükseltmek için
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi birer triptofan kaynağı olarak karşımıza çıkar. Ayrıca ıspanak, bağırsaklarda serotonin üreten iyi bakterilerin besin kaynağıdır. Böylece serotonin artışında iki türlü de rol oynayan ıspanak mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler arasında yer alıyor.

7. Baklagiller

Triptofan içeriğine ek olarak B vitaminleri ve demir içeren baklagiller mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler listesinde yer alıyor. B vitaminleri ile beyin ve sinir sistemi sağlığını koruyor, triptofan ile serotonin ve melatonin üretimine katkı sağlıyor. Mercimek, barbunya, nohut, bakla, fasulye, bezelye baklagillerdendir.

8. Balık

Haftada bir kez kendi mevsiminde çıkan taze balıkları tüketmek vücut için gerekli olan triptofanın çoğunluğunu karşılar. Mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler listesinde yer alan balık aynı zamanda zengin bir omega-3 kaynağı olarak beyin sağlığını koruyor, depresyona yatkınlığı azaltıyor. Daha az ağır metal içermesi, dolayısıyla daha sağlıklı olması açısından deniz balığını ve küçük balıkları tercih edebilirsiniz.

9. Kabak çekirdeği

Yumurta, balık veya et kadar yüksek miktarda olmasa da kabak çekirdeği de triptofan içeriyor. Mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler arasında yerini alan kabak çekirdeği potasyum, magnezyum, kalsiyum deposu olarak da karşımıza çıkıyor. Ayrıca yemesi dahi keyif verici!

10. Kırmızı et

kırmızı et serotonin yükselten yiyecekler arasında

Serotonin oluşumunu kolaylaştıran triptofanın iyi bir kaynağı olan kırmızı et mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler listesinin son maddesinde yer alıyor. Dana eti, kuzu eti, karaciğer gibi etler ayrıca zengin birer B12, demir, çinko kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. İçeriğindeki doymuş yağlardan dolayı dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Serotonin, dopamin gibi mutluluk hormonlarını artıran yiyecekler yukarıda detaylıca incelendi. Elbette ki liste sadece bunlarla sınırlı değil, sağlıklı beslenmek, zararlı gıdalardan uzak durmak ruh sağlığınızı korumanız açısından doğrudan rol oynuyor. Şekerli gıdalar, kızartmalar, fast food, işlenmiş etler beyin sağlığına ve hormonlara zarar veriyor. 

Bu çalışmayı beğendiyseniz daha çok insanın faydalanması için aşağıdaki paylaşım tuşuna basıp bağlantıyı al diyerek bağlantıyı herkese gönderebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. FRIEDMAN M (2018). Analysis, Nutrition, and Health Benefits of Tryptophan. International Journal of Tryptophan Research, 11. http://doi.org/10.1177/1178646918802282, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6158605/
  2. YE W, PITLOCK MD, JAVORS MA, THOMPSON BJ, LECHLEITER JD, HENSLER JG (2018). The long-term effect of maternal dietary protein restriction on 5-HT1A receptor function and behavioral responses to stress in adulthood. Behavioural brain research, 349: 116-124., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29660440

Yorumlar