Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı Hastalığı) Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Bu yazıda; obsesif kompulsif bozukluk nedir, kimlerde görülür, nedenleri nelerdir, obsesif kompulsif bozukluğun belirtileri ve tedavisi nedir? Gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Obsesyon takıntılı düşünce, hal ve hareketler, kompulsiyon ise tekrarlı davranışlar demektir. Bu tanımlardan obsesif kompulsif bozukluk nedir tanımının ne olduğunu az çok çıkarabiliriz.

İnsanlar zaman zaman bir çok konuda endişelenebilir, korkabilir ve bu konular üzerinde uzunca süre düşünebilir hatta bu düşünceler takıntı boyutunu alabilir. Eninde sonunda da bu endişe, korku ve düşünceler ile bir şekilde başa çıkabilir. Günlük yaşamın etkilenmediği bu süreç normal olarak kabul edilir. Ancak tüm bu tekrar eden düşünceler, hal ve hareketler günlük yaşamımızı bir şekilde olumsuz etkiliyor, yaşam kalitemizi düşürüyorsa aklımıza obsesif kompulsif bozukluk gelmelidir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir?

İstenmeyen ve istenmediği halde kontrol edilemeyen düşünceler, yapmak zorunda hissedilen yineleyici  hal ve hareketlerle seyreden  ruhsal bir hastalıktır.

Eğer sizde de obsesif kompulsif bozukluk varsa takıntılı düşüncelerinizin, yapmak zorundaymış gibi hissettiğiniz hareketlerin saçma olduğunu bilirsiniz ancak kapana kısılmışçasına yapmaya devam edersiniz çünkü kontrol artık sizde değildir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Kimlerde Görülür?

Herhangi bir yaşta da görülmesine karşın obsesif kompulsif bozukluk en çok 20' li ve 30' lu yaşlardaki kişileri etkiliyor ve kadınlar bu konuda daha şanssız görünüyor çünkü kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor. Bunun yanısıra ergenlikte ve çocukluk çağında görülen obsesif kompulsif bozukluk vakaları da mevcut.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri Nelerdir? 

Obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri: Genetik yatkınlık, beyin içindeki sinirsel iletimden sorumlu olan nörotransmitterlerin düzeyindeki bozulmalar, çocukluk çağındaki travmalar (cinsel istismar vs) ve kişinin kişisel özellikleri ( titiz, kuralcı, mükemmelliyetçi) şeklinde sıralanabilir.
obsesif kompulsif bozukluk belirtileri, tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluğun 10 belirtisinden bahsedecek olursak:

1. Kirlenme, Pislenme Korkusu ve Tekrarlı Temizlik Davranışı 

Mikrop kapma korkusuyla el sıkışmama, sürekli elleri yıkama, devamlı olarak aşırı boyutlarda temizlik yapma, cinsel hastalık bulaşacağı korkusuyla eşi dahil hiç kimseyle korunma önlemleri doğrultusunda dahi birliktelik yaşayamama...

2. Kuşku ve Kontrol Takıntısı

Ütü, ocak gibi aletlerin açık olmasından korkup defalarca kontrol etme, bir kişinin söylememesi gereken bir kelimeyi ağzından kaçıracağından korkması, evcil hayvanını severken kontrolü kaybedip onu boğacağından korkması, kendisine ya da başkasına zarar vereceğinden korkması vb...

3. Cinsel içerikli Obsesyonlar 

Bir erkeğin elinde olmadan kadınlara sarkıntılık yapacağını düşünmesi, homoseksüel bir kişiye dönüşme korkusu ya da insanların kendisini öyle sanmasından korkma, sadece karşı cinsle öpüşmüş olan bir kadının hamile kalacağından korkması, bir gün pedofili olacağından korkan bir kişinin sürekli internette uygunsuz çocuk resimleri araştırıp tahrik olup olmayacağını kontrol etmesi  vb...

4. Dini içerikli Obsesyonlar

Dindar birinin dininden sapacağından korkması, kişinin Allah'a yanlışlıkla ya da istemediği halde küfredeceğinden korkması, sürekli olarak kişinin günah işlediğini düşünmesi vb...

5. Simetri ve Düzen Takıntısı

Karşıda yamuk bir şekilde duran terliği kalkıp düzeltmek, eşyaları  düzenli bir şekilde sıralamak ve bu işlemin ne kadar zaman harcadığının farkında olmamak. Bu düzenlemeler yapılmayınca kişi acı çekme hissine bürünür, büyük bir strese girer.

6. Sayma Takıntısı 

Bir kişinin komşusunun kapısını çalarken arka arkaya kapıya üç kez vurup komşusunun ismini üç kez söylemesi, kişinin bir kelimeyi 8 kez söylemeden evden çıkamaması vb... 

7. Biriktirme ve Saklama

Boş su şişeleri, yoğurt kapları gibi cisimlerin ileride lazım olacağını düşünüp atamama, bozulmuş yemekleri atmama,  vb... 

8. Dokunma Takınsı

Kişilerin zaman zaman bazı işleri yapmadan önce, sonra ya da o işi yapma esnasında bir eşyaya dokunma ihtiyacı hissetmesi.

9. Dış Görünüş Takıntısı

Kişinin saatlerce kendisini aynada izlemesi. Kilolu olmayan birisinin kendisini kilolu kabul edip sürekli zayıflamaya çalışması. Kişinin kendisini çirkin ve komik bularak evden çıkmak istememesi vb...

10. Olumsuz Düşünceler

Gerçekte var olmayan ya da var olma potansiyeli düşük olan kötü ve olumsuz düşüncelerin sürekli olarak kişinin zihnini meşgul etmesi. Kişinin evine hırsız gireceği korkusuyla sıcak havada gündüz vakti evindeki pencerelerin hepsini kapatması, çocuğunu kreşe veren bir annenin sürekli çocuğunun kaçırılacağını düşünmesi vb...

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisi Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığının teşhisi psikolog ve psikiyatristler tarafından gerçekleştirilir. İki tedavi yöntemi vardır :

Antidepresanlar. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri.
Bilişsel davranışçı tedavi.

Eğer siz de kendinizde obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığının olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda uzman bir psikolog veya psikiyatristten profesyonel yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Eğer bir yakınınızda, aile bireyinizde veya arkadaşınızda obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığı varsa, hasta bireyin huzursuzluk yaratan davranışlarının sebebinin engelleyemediği, karşı koyamadığı düşünce ve dürtülerden kaynaklandığını bilmelisiniz ve tedavisi konusunda yardımcı olmalısınız.


Kaynaklar:




Yorumlar

  1. Sürekli yakınlarımı kaybedeceğim korkusuyla yaşıyorum. Annemin babamın ablamın sevdiklerimin öleceğini düşünüyorum ve kafamdan bu düsünceleri atamıyorum. Evde iş yerinde her yerde bu düşünce aklıma geliyor ve yalnızken düşünüp düşünüp ağlıyorum. Herkes saçmalama neden böyle düsünüp kendini üzüyorsun diyor ama ben kendimi düşünmekten alıkoyamiyorum. Nasıl bu düşüncelerden kurtulacağımı bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Zaman zaman hepimizin aklına bu tür düşünceler gelebilmektedir ancak düşüncelerinizin boyutu artık sizi günlük yaşamınızda rahatsız edecek boyuta gelmişse bir uzmana görünmenizde fayda var. Obsesif kompulsif bozukluk ve anksiyeteniz için "bilişsel davranışçı terapi" ve ilaç tedavinizi en uygun şekilde düzenleyecek bir psikiyatriste başvurabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder