Şimdinin Berberleri Geçmişin Berber Cerrahları


Berber cerrahlar



Günümüzde cerrahlık ve berberlik mesleğinin ne olduğunu bilmeyen yoktur ve kimse ikisinin aynı meslekler olduğunu söyleyemez. Peki ya geçmiş yıllarda?

Berberler, Orta Çağ Avrupa'sında ve  Osmanlı Devletinde alışılagelmiş saç kesme, tıraş etme vb işlerinin yanı sıra cerrahi operasyonlarda da bulunmaktaydılar.

Bu dönemde avrupadaki berber cerrahların uzuvlara amputasyon, diş çekimi, katarakt ameliyatı, kırık çıkık tedavisi, pansuman, lavman, bitkisel birtakım tedaviler uyguladıkları görülmekteydi.

Osmanlı Devletinde ise berberler sünnet, hacamat, kan çıbanı temizleme, sülük tedavisi, diş çekimi, pansuman gibi tedaviler uygulamaktaydılar.

Berber cerrahlar, usta çırak ilişkisi ile eğitilirlerdi  ve mesleklerini öğrenebilmek için yıllar boyunca çıraklık yaparlardı. Bu çıraklık süresi avrupa ülkeleri için 7 yılı bulabilmekteydi. Buna karşın bu dönemde berber cerrahların operasyonları çoğunlukla steriliteden ve mahremiyet ortamından uzaktı. Bu yüzdendir ki bir operasyon başarılı dahi olsa sonrasında gelişen enfeksiyondan dolayı ölüm oranları sıkıntı yaratmaktaydı ve mahremiyetin sağlanmadığı halka açık ortamlarda gerçekleştirilen operasyonlardan dolayı insanların tedavi için gelme oranları düşüktü.

Ambroise Paré
Ambroise Paré (1510-1590), Fransız berber cerrah. Cerrahinin ve modern adli patolojinin babalarından biri olarak kabul edilir ve özellikle yaraların tedavisinde cerrahi teknik ve savaş tıbbında öncüdür . Aynı zamanda bir anatomistti ve birtakım cerrahi aletleri icat etti. Paris'li Berber Cerrahlar loncasının da bir parçasıydı.

Pare yaraları hastaların canını yakan dağlama yöntemi yerine acı dindiren merhemlerle tedavi etme yolunu seçiyor, antiseptik teknikler kullanıyor, kan durdurma yöntemi için damarları dağlamak yerine dikmeyi tercih ediyordu. Pare'nin bu acısız ve antiseptik yöntemleri adının günümüze kadar gelmesini sağlamıştır.


Cerrahlık ve Berberlik Neden Birbirinden Ayrılmıştır?

Orta Çağ Avrupa'sında birçok üniversitede tıp eğitimi verilmesine karşın cerrahi aşağılanan bir dal olarak görülüyordu. Tıp, kilisenin etkisindeydi ve rahiplerin cerrahi ve jinekoloji vakalarını üstlenmeleri kabul görmüyordu. Bu yüzden bu tip vakaları rahip hekimler yerine berber cerrahlar ve ebeler üstleniyordu. Cerrahlar bu sebeple okuma yazma bilmeyen düşük sınıf bir gruptu ve eğitimleri usta çırak ilişkisine dayanıyordu. Bu şekilde cerrahinin tıptan ayrılması tıpta gerileme yaratmıştı.

Rönesans döneminde kilisenin tıp üzerindeki etkisinin azalması ile birlikte bu gerilemenin farkına varılmış, üniversiteler yaygınlaşmış ve cerrahi ile berberlik mesleği ayrılarak kendi içlerinde farklı şekillerde ilerleme kaydetmişlerdir.


Kaynaklar
1.Görsel kaynak: wikimedia.org
2.Wikizeroo.com
4.Drmehmetinan.net




Yorumlar