Alkol Yoksunluğu ve Deliryum Tremens Nedir?


Alkol Yoksunluğu ve Deliryum Tremens

Deliryum Tremens Nedir?

Delirium tremens, alkol yoksunluğunun en korkutucu ve tehlikeli etkilerinden biridir . Yaygın olarak DTS olarak adlandırılan deliryum tremens, alkol kullanımının sona ermesi üzerine kronik alkol bağımlılarında görülen bir psikozdur. Eğer cildinde hayali örümceklerle savaşmaya çalışan, pembe filler hakkında konuşan ya da aşırı paranoya gösteren alkol bağımlılarıyla ilgili hikayeler duyduysanız, deliryum tremensten muzdarip kişiler hakkında bir şeyler duydunuz demektir.

Popüler edebiyat, televizyon ve sinemalarda deliryum tremensin konu edildiğini görmekteyiz. Mark Twain Huckleberry Finn kitabında bu konu işlenmiştir. Tarih boyunca deliryum tremens namlu ateşi, mavi korku, pembe örümcekler ve diğer terimler olarak adlandırılmıştır. Deliryum, 'kargadan çıkma' anlamına gelen Latince bir terimdir.

Deliryum Tremens Sürencinde Neler Oluyor?

Alkol bağımlısı bir kişiden pek tabi ki alkolü bırakmasını bekleriz ve hatta yıllarca alkol kullanmış birisi bugün aninden alkolü bıraksa ve bir daha kullanmayacağını söylese onu tebrik ederiz ancak alkolü bu şekilde birdenbire bırakmak pek de doğru bir şey değil. Alkol bağımlısı bir kişide psikolojik bağımlılığın yanı sıra kimyasal olarak da bağımlılık oluşur ve beyin alkol olmadan bazı işlevleri göremez hale gelir.

Geri çekilme sırasında beyin, düzgün şekilde çalışamaz ve beynin gönderdiği nörotransmitterlerin düzensiz dürtüleri, DTS gibi birçok semptomla sonuçlanabilir. Deliryum tremens belirtileri alkolün bırakılmasından sonra birkaç saat ila birkaç gün arasında ortaya çıkabilir. En kötü ve tehlikeli semptomlar alkolün kesilmesinden sonra  24 saat ila 5 gün içinde ortaya çıkar.

Alkolü Bırakan Herkeste Deliryum Tremens Görülür mü?

Hayır. Her alkol bağımlısı kişi alkolü bıraktığında  deliryum tremens yaşayacak diye bir kural yoktur. The New England Journal of Medicine'a göre alkol sorunu olan kişilerden alkolü bırakanların ya da azaltanların %50' sinde yoksunluk belirtileri, %3-5' inde deliryum tremens görülmüştür. 

Deliryum Tremens Öldürür mü?

Evet, deliryum titremelerinden veya semptomlarından dolayı ölüm gerçekleşebilir. Deliryum tremens, ölümcül ve ciddi bir hastalıktır ancak tıbbi yardım ile tedavisi sağlanabilir.

Deliryum Tremensin Görülme Sıklığı

Herhangi bir alkol bağımlısı kişide deliryum tremens görülebilir, ancak uzun süreli alkolü kötüye kullanım ve çok fazla alkol alımı kişide deliryum tremens görülme olasılığını arttırıcı etki yapabilmektedir. Kısacası ne kadar uzun süre alkol geçmişi varsa ve ne kadar çok alkol tüketimi gerçekleştiyse deliryum tremens riski de bu faktörlere bağlı olarak artmaktadır.

Deliryum Tremens Belirtileri

Hızla başlayabilen çeşitli deliryum tremens belirtileri vardır. Eğer aşağıdaki belirtiler görülüyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Psikoz - Gerçeklikten kopma.
Formikasyon - ciltte böcek gezinmesi hissi.
İşitsel ve Görsel Halüsinasyonlar - Var olmayan canlılar, cisimler görme, işitme.
Ölüm hissi ve buna bağlı kaygı.
Paranoya.
Nöbetler - DTS'nin daha tehlikeli semptomlarından biridir.
Aniden yükselen kan basıncı.
Kalp atışının hızlanması.
Ateş.
Terleme.
Kalp krizi - Yüksek tansiyon ve hızlı kalp atış hızı gibi DTS'nin fiziksel semptomları kalp krizine yol açabilir.
Ölüm.

Deliryum Tremens Tedavisi

Deliryum tremens tedavisi, hastaneye yatmayı gerektirir. Tedavisi benzodiazepinler, barbitüratlar ve alkolün aynı nöroglial etkisine sahip diğer ilaçlar ile gerçekleştirilir. Bu ilaçlar alkolün yoksunluk belirtilerini önleyerek alkol bağımlılığı tedavisini sağlarlar.

Uzun süreli alkol alımından sonra kişinin alkolü kendi kendine yardım almadan bırakması tehlikelidir ve mutlaka yardım alarak alkol tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Kaynaklar

Yorumlar

Yorum Gönder