Çocuklarda Gece Terörü ve Uyurgezerlik


Çocuklarda Uyku Terörü ve Uyurgezerlik
Çocuklarda Gece Terörü ve Uyurgezerlik


Gece terörü ve uyurgezerlik, daha çok çocuk yaşlarda görülen ve ergenlikte kaybolan gece bozukluklarıdır. Genellikle çocuğun uykuya dalmasından 1 ila 2 saat sonra görülürler. Gece terörü ve uyurgezerlik birkaç dakikadan bir saate kadar sürebilir.

Gece Terörü Nedir?

Gece terörü kabuslardan farklıdır. Kabuslar, çocuğun uyandığında açıkça hatırlayabildiği kötü rüyalardır.

Gece terörü yaşayan çocuk uyanıkmış gibi görünür, korkulu ve endişelidir. Gece terörü etkisindeki çocukların çoğunlukla uyku halindeyken gözleri açıktır, ağlarlar ya da çığlık atarlar ama ne yaptıklarının farkında değillerdir. Çocuk kendiliğinden uyanamaz ve rahatsızdır, odadaki insanları veya eşyaları kendisine tehlike unsuru olarak görebilir, genellikle sabah uyandığında neler olduğunu hatırlamaz. Gece terörü en sık 1 ila 8 yaş arası çocuklarda görülür, genellikle 12 yaşından sonra kaybolur.

Çocuklarda Uyurgezerlik

Çocuk uyku halindeyken yatakta oturabilir, yataktan kalkıp dolaşabilir, giyinebilir ve hatta yemek yiyebilir. Uyurgezer bir çocuk genellikle boş bir ifadeye sahiptir ve uyandırılması zordur. Uyurgezerlik erkek çocuklarda daha yaygındır ve sıklıkla yatak ıslatma da uyurgezerlikle birlikte görülür. 5 ila 12 yaş arasındaki çocukların yaklaşık % 15'i uykuda yürümektedir. Sabah  uyandıklarında gece teröründe olduğu gibi uyurgezer olduklarını ve uyku esnasında yaptıklarını hatırlamazlar.

Çocuklarda Uyurgezerliğe ve Gece Terörüne Yol Açan Nedenler

Yetersiz uyku. Gece terörünü ve uyurgezerliği tetikleyen en önemli unsur sayılabilir

Bazı hastalıklar.

Gürültülü ortam.

Çocuğun alışkın olmadığı yeni bir ortama girmesi.

Stres.

Bazı ilaçlar.

Dolu mesane ile uyumak.

Travmalar (aile içi şiddet, geçimsizlik, taciz vb.)

Çocuğumuzda Uyurgezerlik ve Gece Terörü Varsa Ne Yapmalıyız?

  • Unutmayın ki gece terörü ve uyurgezerlik genellikle geçici sorunlardır ve bu dönemde çocuğunuzun zarar görmemesini sağlamalısınız. Bu yüzden evinizde güvenli bir ortam oluşturmalısınız. Dış kapıların kilitli olduğundan emin olun. Pencereleri atlama tehlikesine karşı kapalı tutun. Çocuğunuzun ranzanın üst katında yatmasına izin vermeyin. Yatağın yakınındaki keskin veya kırılabilir nesneleri kaldırın. Çocuğunuz yataktan ayrıldığında yavaşça yatağına doğru yönlendirin.
  • Çocuğunuzun uyumasına yardımcı olun. Gece terörü ya da uyurgezerlik yaşadığı anda onu uyandırmaya çalışmayın, uyanması için bağırmayın. Uyandırmaya çalışmak daha fazla korkuya neden olabilir. Sakinleşmesini sağlamak için çocuğunuzu nazikçe tutun, yumuşak bir ses tonu kullanarak onunla konuşun ve yatağına yatırın. Evde güvendesin, hadi uyumaya devam et gibi sakinleştirici sözler söyleyebilirsiniz. Gece lambasıyla odayı hafifçe aydınlatabilirsiniz, bu onun karanlıktan korkmasını önler.
  • Çocuk bakıcısı veya sizin dışınızda çocuğunuza bakan birisi varsa çocuğunuzun gece terörü ya da uyurgezerlik yaşadığını ona da anlatın. Onlara ne yapmaları gerektiğini öğretin.

bebeklerde gece terörü

GeceTerörü ve Uyurgezerliği Önleme

  • Çocuğunuzun uyku saatleri düzenli olmalıdır.
  • Yeterli saat uyumasına özen gösterin. Sabahları erken kalkmakta zorlanan bir çocuğunuz varsa onu biraz daha erken yatırmayı deneyebilirsiniz.
  • Okul öncesi çocuklar için öğlen uykusu ya da sessizce dinlenebileceği birkaç saat önemlidir.
  • Çocuğunuz sık sık gece terörü ya da uyurgezerlik yaşıyorsa, uyuduktan ne kadar süre sonra bu olayı yaşadığını gözlemleyin ve çocuğun bu sorunları yaşamasını beklemeden 15 dakika önce onu uyandırın, 5 dakika boyunca uyanık ve yatağın dışında kalmasını sağlayın. Bunu bir hafta boyunca tekrar edin (7 gece). Ayrıca çocuğunuza neden onu uyandırdığınızı ve onun böyle bir sorun yaşadığını anlatın.
  • Çocuğunuzun yatmadan önce tuvaletini yaptığından emin olun.
  • Kafeinli içecekleri ya da çikolatayı uyuma saatine yakın saatlerde vermeyin.

Doktor ne zaman aranmalı?

Gece terörü ya da uyurgezerlik, haftada iki veya daha fazla sayıda meydana geliyorsa,

Çocuğunuz gece terörü ya da uyurgezerlik esnasında kendisine ya da başkasına zarar veriyorsa,

Bu esnada kasılma ya da sarsılma geçiriyorsa,

Gece terörü ve uyurgezerliği ergenliğe girdiği halde yaşıyorsa,

Stres veya anksiyeteden dolayı bu problemleri yaşıyorsa,

Çocuğunuz gece yaşadığı uyku probleminden dolayı gündüzleri uykulu geziyorsa,

Eğer uykusunda evi terk etme davranışları varsa.

Gece terörü ve uyurgezerlik için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz ancak bu durumlar çok sık yaşanır veya daha da kötüleşirse konusunda uzman bir doktora başvurmakta fayda vardır.

Kaynaklar

Yorumlar