Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Vajinismus Belirtileri

vajinismus ne demek


Vajinismus nedir?, vajinismus belirtileri nelerdir?, vajinismus neden olur?, vajinismus tedavisi nasıl yapılır? gibi sorular ülkemizde belki de oldukça sık merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bu yazıda tüm bu soruların cevapları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir: Vajinismus, genellikle cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen 1/3 alt pelvik kaslarının istemsiz (kontrol dışı) şekilde kasılmasıyla ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesiyle karakterize bir cinsel işlev bozukluğudur tanımı ile vajinismus nedir sorusunun cevabını verebiliriz.

Vajinismustan kaynaklanan kasılmalar, cinsel ilişki sırasında erkeğin penetrasyon (penisin vajinaya girmesi) girişiminde bulunmasıyla, vajinaya tampon yerleştirmek istendiğinde ya da kadının cinsel bölgesine yakın bir yere dokunulduğunda gerçekleşebilir. Bu kasılmalar tamamen kadının kendi isteği dışında gerçekleşir. Kadın vajinasına herhangi bir cisim almakta zorlanır ya da alamaz.

Vajinismus, cinsel uyarılmayı çoğunlukla etkilemez ancak cinsel ilişki girişimini önleyebilir. Vajinismus hastalığından muzdarip kadınlar, evli olmalarına rağmen eşleriyle aylarca ya da yıllarca cinsel birliktelik yaşayamayabilirler ve bakire kalabilirler.

Vajinismus Tanısı Nasıl Koyulur?

Vajinismus tanısı; cinsel ilişkiye giremeyen, cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı yaşayan kadınların jinekolog hekime başvurmasıyla konabilir. Bu tip şikayetlerde öncelikle kızlık zarının doğuştan ağrı ve acıya sebep olabilecek bir durumu var mı diye kontrol edilir. Eğer doğuştan gelen fizyolojik bir bozukluk varsa cerrahi yöntemlerle ya da ilaçlarla tedavi edilir, ancak vajinismusta sebep çoğunlukla psikolojiktir.

Psikolojik sebepli vajinismusta tedavi cinsel terapilerdir.

Vajinismus Türleri

1.Primer (Birincil) Vajinismus: Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir. Genellikle sebebi bilinemez.
2.Sekonder (İkincil) Vajinismus: Daha önce cinsel ilişki görülürken sonradan cinsel ilişkinin yaşanamamasıdır. Zor bir jinekolojik muayene, zor gerçekleşen doğum, genital travmalar ya da cinsel tacizden sonra ortaya çıkabilir. Primer vajinismusa göre daha nadir görülür.

Vajinismus Belirtileri Nedir?

Vajinismusun belirtileri arasındaki en bariz olanı, cinsel ilişki sırasında kadının yoğun bir endişe ve korku duymasıdır. Kadın istemesine rağmen cinsel ilişkide bulunamaz. 

Vajinismus Belirtileri:
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı/acı çekileceğine dair yaşanılan şiddetli korku ve bu korkuya bağlı yaşanılan kasılmaların tam bir birleşmeye izin vermemesi. İlişki sırasında bulantı, kusma ve bayılma yaşanması.
  • Penisin vajinaya girmesinde yaşanılan ağrı ve zorlanma.
  • Cinsel ilişki esnasında acı, yanma, gerginlik ve batma hissi.
  • Jinekolojik muayenede zorlanma veya muayeneye izin verememe.
  • Cinsel ilişki sırasında bacakları kapama, eşi itme, kalçayı geriye veya yana kaydırma şeklinde görülen cinsel ilişkiden kaçınma durumları.
  • Karın, kalça, göğüs, bacak, kol, bel gibi kas gruplarında yaşanılan kasılmalar.
  • Birleşmenin tam olarak gerçekleşememesi, gerçekleşebilse de yarı şekilde olması.
  • Ancak birkaç pozisyonda zorlanarak birleşmenin gerçekleşebilmesi, diğer pozisyonlarda gerçekleşememesi.
  • Ağrı ve acıdan dolayı zamanla cinsel isteğin kaybolması, gibi belirtiler vajinismus belirtileri olarak sıralanabilir.

Vajinismusun Görülme Sıklığı

Bilimsel çalışmalara göre; vajinismus, cinsel problemler üzerine hekimlere başvurular arasında görülen en sık başvuru sebebidir. Ülkemizde de oldukça sık görülen bir sorundur. Kişiler genelde vajinismustan dolayı hekimlere başvurmaktan utanır ya da çekinirler ancak en iyi çözüm için uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır.

Vajinismus, eş cinsel kadınlarda da görülebilir.

vajinismus nedir

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus hastalığından muzdarip olan kadınların çoğu cinsel uyarılmada problem yaşamazlar, ön sevişmede rahattırlar. Hatta klitoral orgazm yaşayabilirler. Ancak birleşme anında sorun yaşarlar, bu anda yaşayacakları ağrı ve acı hissinin düşüncesi cinsel hazzı sonlandırır ve kasılmalar başlar. "Vajinismus neden olur" sorusunun cevabına gelecek olursak vajinismus nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Vajinismus Nedenleri:

1. Aile Yapısı: Aşırı baskıcı, koruyucu veya mükemmeliyetçi aile yapısı. Ailenin kız çocuklarına cinsellik hakkında yeteri kadar bilgi vermemesi. Kızlık zarına aşırı anlamlar yüklenmesi ve namusun tek simgesi olarak görülmesi, kız çocuğuna bu şekilde öğretilmesi. Çocuğa/genç kıza cinselliğin ayıp ve iğrenç bir şey olduğunun, erkeklerin kızlara sadece bu amaçlarla yaklaştığının ve erkeklerden uzak durması gerektiğinin söylenmesi.

Ailenin cinsellikle ilgili bilgileri çocuklarına uygun bir şekilde vermeleri gerekir. Hiç bilgi verilmemesi, cinselliğin çok ayıp ve pis bir şey olduğunun hissettirilmesi/söylenmesi ya da bekaretin aşırı önemli olduğunun, bekaretini koruyamazsan öl gitsin gibi bir tavır takınılması. Bekaretin aşırı kutsal olduğunun ve koruması gereken tek hazine olduğunun söylenmesi vajinismusa yol açabilir.

2. "İlk Gece" İle İlgili Yanlış Bilgiler: Evlenmeden önce duyulan ilk gece ile ilgili yalan yanlış, abartılı ve eksik bilgiler. İlk gecenin çok ağrılı olacağı, aşırı kanama yaşanacağı, vajinanın parçalanacağının/yırtılacağının söylenmesi, penisin idrar deliğine ya da anüse gideceğinin düşünülmesi gibi durumlar cinsel anlamda kaygılara ve cinselliğin yaşanamamasına yol açabilir.

3. Cinsel Travmalar: Özellikle çocuklukta yaşanan taciz, tecavüz, ensest ilişkiye maruz kalma, anne ve babanın cinsel birlikteliğine şahit olma, erken yaşta pornografik videolar izleme, doğum seyretme ve çocuklukta yaşanan cinsel istismarlar ilerleyen yaşlarda vajinismusa sebep olabilmektedir. Ayrıca zor ve ağrılı doğum, kürtaj, cerrahi jinekolojik müdahaleler de vajinismusa neden olabilir.

4. Kızlık Zarı ve Vajina ile İlgili Sorunlar:  Kızlık zarının yüksek, sert ve kalın olması ve bazı yapısal farklılıkları, vajinal darlıklar, vajinadaki miyom, genital kondilom veya bartholin kistleri cinsel ilişkiye izin vermeyebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi işlemlerle problemler çözülebilir. Ayrıca vulvar vestibulit sendromu bulunuyorsa cinsel ilişkiye girememe veya cinsel ilişkide aşırı derecede ağrı, acı yaşanır. Bu durumda da cerrahi tedaviler gerekli olabilir. Vajinal enfeksiyonlar (vajinitler); mantar enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonlar da vajinismus hastalığına yol açabilir.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus tedavisinde öncelikle cinsel terapiler konusunda deneyimli bir jinekolog hekim tarafından yapılan fiziksel muayene ve hasta öyküsünün alınması ile tanı koyulur. Vajinismus tanısı koyulduktan sonra uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Vajinismus, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı tek bir tedavisi yoktur. Her hastaya özel tedavi yöntemi/yöntemleri uzman hekim tarafından belirlenir.

Öncelikle cinsel ilişkiye izin vermeyen fiziksel problemler varsa bu problemler çözülmelidir. Kızlık zarı sert, yüksek kenarlı veya ara bölmeliyse kızlık zarının çıkartılması veya kızlık zarının kesilmesi gibi basit cerrahi işlemler yapılabilir. Diğer cerrahi yöntemler ise vajinal septum çıkartılması, bartholin kisti ameliyatları, ağrılı cinsel ilişki sebebi olan vulvar vestibulit sendromu varsa ‘vulvar vestibulektomi ameliyatı’ uygulamasıdır.

Kızlık zarı, vestibul (vajina girişi) veya vajinada fiziksel bir problem yoksa cinsel tedaviler uygulanır. Vajinismus tedavisi, cinsel terapiler konusunda uzman hekim tarafından gerçekleştirilir. Tedavilerde psikologların, psikolojik danışmanların ve aile danışmanlarının desteği de önemlidir.

Vajinismus Terapileri / Tedavi Yöntemleri

Bilişsel terapi: Cinsellik hakkında bilgilendirmeyi içerir. Eksik, yanlış ve abartılı cinsel bilgilerin düzeltilmesi amaçlanır.

Davranışsal terapi:  Bu terapide vajinismus hastası kişiye kendi vücudu ve genital bölgesinin tanıtılması amaçlanır. Davranışçı yaklaşımlarda 'Vajinismus egzersizleri' yer alır. Parmak egzersizleri, kegel egzersizleri, dilatör (genişletme) egzersizleri, dokunma ve haz odaklı egzersizler, ayna çalışmaları vajinismus egzersizleri olarak sıralanmaktadır.

Dinamik terapi: Dinamik terapide çocukluk çağlarına ait travmalar, olumsuz düşünce ve yaşanmışlıkların çözümlenmesi amaçlanır.

Bütüncül terapi: Bilişsel-Davranışsal ve Dinamik terapilerin bir arada yürütülmesidir.

Erkek eş tedavileri: Zamanla erkek eşlerde erken boşalma, cinsel isteksizlik veya sertleşme sorunları ortaya çıkabilir. Bu tür problemlerin çoğu kadındaki kasılmalara ve cinselliğin gerçekleşememesine bağlıdır. Bazı egzersizler ve ilaç tedavileri ile erkeklerdeki cinsel problemler aşılabilir.

Evlilik terapileri: Vajinismus eşleri genellikle sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlıdırlar. Çoğunlukla eşlerini zorlamazlar. Ancak bazı vajinismus çiftlerinde zamanla artan öfke ve gerginliklerden dolayı ciddi evlilik problemleri görülebilir. Bu durumda çiftlere cinsel tedavi öncesinde evlilik terapilerinin de verilmesi önerilebilir. Hatta aşırı öfkeli ve gergin erkekler eşlerine sözel / fiziksel şiddet uygulayabilir. Tedavilerini geciktiren çiftlerde aldatma ve boşanma gibi durumlar görülebilir.

Vajinismusta tamamlayıcı tedaviler

Hipnoz tedavisi,
Meditasyon,
Nefes egzersizleri,
Akupunktur.

Diğer yöntemler: Elektriksel uyarı ve biofeedback, farkındalık terapisi, EFT (Duygusal Özgürleştirme Tekniği), EMDR ve pelvik botoks uygulamaları yer alır.

Vajinismustaki tamamlayıcı yöntemlerin hiçbirisi tek başına anlam ifade etmez. Bu yöntemler bilişsel davranışsal terapilere ek olarak uygulandığında tedaviyi destekler, hızlandırır.

Vajinismus sorunu, doğru ve uygun tedavi yöntemleri ile günümüzde son derece rahat bir şekilde tedavi edilebilir. Hatta diğer cinsel sorunlara oranla, çözümü en kolay cinsel sorun olarak görülmektedir.

Kaynaklar

1. Vikipedi, Özgür Ansiklopedi Vajinismus
2. Healtline What Is Vaginismus?


Yorumlar