Kendimi Neden Sürekli Aç Hissediyorum?

Neden Sürekli Açlık Hissediyorum?
Kendimi Neden Sürekli Aç Hissediyorum?

Belki bu aralar, belki de çoktandır sürekli olarak kendi kendinize neden sürekli aç hissediyorum diye soruyorsunuz. Yeni yemek yemiş dahi olsanız yaklaşık 30 dakika sonrasında canınız tekrardan bir şeyler yemek istiyor. Tüm bunlar sizi tanımlıyor ve kendinizi sürekli bir şeyler yemekten alıkoyamıyorsanız aşağıda yazılanlara göz atmalısınız!

1. Günlük Almanız Gereken Kaloriden Daha Düşük Kalori İle Besleniyor Olabilirsiniz

Zayıflamak için yaptığınız diyetten ya da günün koşuşturmasından kaynaklı olarak yetersiz kalori alıyor olabilirsiniz. Bu da sizin sürekli olarak açlık ve yorgunluk hissetmenize sebebiyet verir, çünkü vücut henüz alması gereken kaloriyi almamıştır. Kilo kaybedeceğim diye yağ yakmak yerine kaslarınızı eritmek, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmak istemiyorsanız, boyunuza, kilonuza, yaşınıza, aktivite durumunuza göre günlük almanız gereken kaloriyi hesaplayıp günlük ihtiyacınıza göre beslenmelisiniz.

2. Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenmeniz Neden Sürekli Aç Hissediyorum Sorunuzun Cevabı Olabilir

sürekli aç hissediyorumGün içerisinde karbonhidrat ağırlıklı besleniyorsanız yemek yedikten sonra hızla tekrardan acıkmanız kaçınılmaz. Sebebi karbonhidratların özellikle tek başlarına tüketildiğinde bağırsaktan hızlıca emilip kana şeker olarak karışarak kan şekerinizi hızlıca yükseltmesi ve hızla yükselen kan şekerinin, insülin hormonunun hızla artışına sebep olmasıdır. İnsülin ise kan şekerinizi düşürmeye odaklı bir hormondur. Hızlı yükselen kan şekerinden dolayı insülin, normalden daha hızlı ve fazla şekilde salgılanarak kan şekerinizin hızla düşmesine sebep olur. Kan şekerinin olması gerekenden daha hızlı düşmesi ise çabuk acıkmanıza yol açar. Pizza, hamburger, makarna, patates kızartması ya da çikolata, cips gibi yiyecekleri çok tüketmek daha çabuk açlık hissetmenize neden olacaktır.

3. Yeterli Protein Tüketmiyor musunuz?

Neden sürekli aç hissediyorum diye merak ediyorsanız, söylenebilecek diğer bir şey de protein tüketmeniz gerektiğidir. Et, süt, süt ürünleri, yumurta gibi protein içeren besinleri gün içerisinde yeteri kadar tüketmeniz sizi tok tutar. Proteinlerin vücuttaki sindirimi ve emilimi uzun sürer, proteinler midenizi geç terk ederler. Bu da sürekli olarak açlık hissetmenizin önüne geçen bir etkendir.

4. Belki de Aç Değil Susuz Kalmışsınızdır.

susuzluk aç hissediyorum diye düşünmenize yol açabilirEvet yanlış duymadınız, belki de yeteri kadar su içmiyorsunuzdur, aç değil susuzsunuzdur. Bu durum sizin gün içinde daha fazla aç hissediyorum diye düşünmenize yol açar. Günlük yeteri kadar sıvı almamak sizde açlık hissi yaratabilir. Günlük yaklaşık 2 - 2.5 litre sıvı tüketimi idealdir, yaz aylarında 3 litreye kadar çıkabilir.

5. Lifli Besinler İle Açlık Hissinizi Bastırabilirsiniz

Meyveler, sebzeler, baklagiller lifli besinlerdir. Bu besinlere öğünlerinizde yer vermeniz daha geç acıkmanızı sağlar. Lifli besinlerin sindirimi zordur hatta bir bölümü sindirilemeden atılır bu da daha geç acıkmanızı sağlar. Hatta baklagilleri, bulgur, pirinç gibi tahıllarla aynı öğünde tüketirseniz iyi bir protein kaynağı da elde etmiş olursunuz böylece sürekli açlık hissinin önüne geçersiniz.

6. Sürekli Aç Hissediyorum Diye Düşünmenizin Bir Diğer Nedeni: Kalitesiz Uyku

Yetersiz uyumak açlık hissediyorum demenize yol açabilir
Yetersiz uyumak vücuttaki açlık hissini baskılayan leptin hormonunun seviyesinde azalmaya yol açabilir. Bu hormondaki yetersizlik vücuttaki açlık hissinin artışına yol açar. Ayrıca yine yetersiz ve dengesiz bir uyku vücuttaki ghrelin adlı açlık hissiyatını sağlayan hormonun artışına yol açar, ghrelin hormonunun artışı ile de daha fazla açlık hissederiz. Bu iki hormonun dengesizliği bizim açlık-tokluk dengemizin bozulmasına yol açar. Günlük 7-8 saatlik uyku leptin ve ghrelin hormonlarının dengeli seviyeye gelmesinde yeterlidir.

7. Ruhsal Durum Aç Hissetmekte Önemli Bir Etken

Bu aralar çok mu streslisiniz? Ya da ruhsal durumunuz kötü mü? Depresyonda ya da tükenmişlik halinde misiniz? Bunların hepsi sizin aç hissediyorum düşüncelerine kapılmanıza ve sizi daha fazla yemek yemeye itebilir. Vücudunuz ruhsal durumunuzun kötüye gitmesi ile azalan serotonini yerine koyma çabası içerisinde serotonin salgılatan yiyecekleri yemeniz için sizi tetikleyebilir. Bu durum gerçek bir açlığa değil duygusal açlığa yol açacaktır. Unutmayın, siz aslında aç değilsiniz sadece mutlu olmak istiyorsunuz.


Kaynaklar
1. Shahrad Taheri, Ling Lin, Diane Austin, Terry Young, Emmanuel Mignot "Short Sleep Duration Is Associated with Reduced Leptin, Elevated Ghrelin, and Increased Body Mass Index". PLoS Medicine,  December 2004 | Volume 1 | Issue 3 | e62 
2. The Ohito State University "Always hungry? There could be medical reasons why"

Yorumlar