Yiyeceklerin Küflü Kısmını Kesip Gerisini Yiyebilir miyiz?

Yiyeceklerin küflü kısımlarını kesip gerisini yiyebilir miyiz?

Yiyeceklerin, küflendiklerinde küflü kısımları dışındaki bölgeleri oldukça sağlıklı ve sorunsuz görünür öyle değil mi? O zaman bu durum yiyeceklerin küflü kısmını kesip gerisini yiyebileceğimiz anlamına geliyor mu? Haydi sorumuzun cevabına bir bakalım!

Yiyeceklerin Sadece Küflü Kısmını Kesmek Küf Mantarlarından Kurtulmanıza Yetmez!

Yiyeceklerin küflü kısımlarını kesip gerisini yiyebilir miyiz?


Yiyeceklerin üzerinde bulunan noktacıklı, beyaz ya da yeşil küflü kısımları küf mantarlarının sadece üreme hücreleri, yani sporlarıdır. Küflerin geriye kalan asıl kısımları ise yiyeceğin; örneğin bir salçanın ya da ekmeğin içine dallanıp budaklanarak gider ve o yiyeceğin tüm içeriğini gözle görülmeyecek şekilde kaplar. Kısacası salçanın küflü kısmını sıyırıp almakla ya da ekmeğin küflü kısmını kesip atmakla küfe sebep olan mantarları yemekten kurtulamazsınız. Böyle bir şey yapıyorsanız, bolca küf mantarını mideye indiriyorsunuz demektir.

Yediğiniz Küflü Yiyecek Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir

Bazı küf mantarlarında mikotoksinler bulunur, bunlar alerjik reaksiyonlara, astıma, nefes darlığına neden olabilir. Mısır ve yer fıstığı küflendiğinde ise aflatoksin denilen bir madde ortaya çıkar. Bu madde kansere dahi sebep olabilir. Ayrıca özellikle meyve ve sebzelerde bulunan küfler, bu yiyeceklerin dıştaki kabuklarına zarar vererek bakterilerin kabuk kısmını aşıp kolayca içeriye girmesine sebep olabilir. Yiyeceklerdeki bakteriler ise besin zehirlenmelerine, dolayısıyla mide rahatsızlıklarına, kusma ve ishale yol açabilir.

Küf mantarlarının yol açtığı besin zehirlenmelerinin sık tekrarlanması halinde mide, bağırsak rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları meydana gelebilir, bu durum kolon kanseri gibi kanser risklerini arttırabilir, bağışıklık sistemine zarar verebilir.

Sonuç olarak yiyeceklerin küflü kısmını kesip atmak, tüm küfü yemekten sizi korumaz, siz görünen küf kısmını atsanız bile o besini yediğinizde gözle göremediğiniz bolca küfü yiyorsunuz demektir; bu yüzden küflenen besinin tüketilmemesi ve komple atılması gerekir.

Yiyeceklerin Küflü Kısmını Kesip Yiyorsunuz Fakat Hastalanmıyorsanız...

Eğer ki yiyeceklerin küflü kısmını kesip yediğiniz halde hastalanmıyorsanız muhtemelen zararsız bir küf mantarı yiyorsunuz demektir. Küf mantarlarının bazıları zararsızdır ve hastalık yapıcı etkileri bulunmaz. Fakat besinlerdeki küfün zararlı mı zararsız mı olduğunu bilemeyiz, küflü bir besin yiyorsak bu durum bir nevi kumar oynuyoruz anlamına gelir, artık şansımıza ne çıkarsa.

Peki Ya Peynirdeki Küf Mantarları Zararlı mı?

Yiyeceklerin küflü kısımlarını kesip gerisini yiyebilir miyiz?


Küflü besinlerin sağlıklı olup olmadığı tartışması içerisinde en çok akla gelen besin peynir olacaktır. Çünkü küflü peynirler mandıralarda, marketlerde satılmaktadır. Bu sorunun cevabına gelecek olursak; süzme, çökelek peynir, krem peynir tarzındaki yumuşak peynirler ve ezilmiş, kesilmiş, dilimlenmiş peynirlerin yüzeylerinde küf bulunuyorsa bu peynirler asla tüketilmemelidir. Bu peynirlerde gözle görünen ve görülmeyen küfler oldukça hızlı ve peynirin her tarafına olacak şekilde dağılır. Ayrıca söz konusu olan küflü peynirlerde brusella, salmonella ve e. coli bakterileri de üreme gösterir.

Peynir, eğer yarı-yumuşak veya sert yapıdaysa, küf mantarları peynirin derinliklerine yayılamayacağı için bu peynirlerin küflü kısmını kesip gerisini yiyebilmek mümkündür. Küflü kısmını keserken küflü kısım artı küfün altındaki peynirden yaklaşık 2.5 cm alacak şekilde kesmeli ve gerisini tüketmeliyiz. Ayrıca kestiğimiz bıçağı peynire yaklaştırmamalıyız, çünkü bıçağın üzerinde kalan küfler tekrar peynire geçebilir.

Küflü olarak tüketilebilecek peynirler: Konya (Divle Peyniri), Erzurum (Kerti Peyniri ), Hatay (Pişmiş Sürk Peyniri), Burdur (Küflü çökelek) ve Ardahan (Küflü Peyniri) şeklinde örneklendirilebilir. Güvenilir yerlerden aldığımızda ve uygun şekilde küflü kısmını kestiğimizde bu peynirleri tüketmekte sorun olmayacaktır.

Küflü Yiyeceklerle Karşılaştığımızda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1. Küflü yiyecek koklanmaz. Küfler, solunum sistemine kaçabilir ve sağlık problemlerine yol açabilirler.
2. Küflenmenin oluştuğu yer iyice temizlenmelidir. Örneğin buzdolabı, tabak vs.
3. Küflü besin atılırken iyice poşetle sarılmalıdır. Küflerin etrafa yayılması önlenmelidir.
4. Küflenen besinlerin yanında duran besinler de kontrol edilmeli, gerekirse yıkanmalıdır.
5. Salça, ekmek, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin küflü kısmını kesip gerisini yemeyiniz. Küf mantarları yiyeceğin yüzeyinden ziyade tümüne yayılım gösterir.


Kaynaklar




Yorumlar