Neden Kilo Alamıyorum? Kilo Aldırıcı Yemekler Nelerdir?

neden kilo alamıyorum

Kiloyla ilgili herhangi bir sorunda akıllara ilk başta fazla kilolar gelse dahi; yesem bile kilo alamıyorum şeklindeki bir sorunla da başınız belada olabilir. Ayrıca sanılanın aksine, mevzu bahis kiloysa almak vermekten daha zordur. Siz de eğer böyle sorunlar yaşıyor, yemek yiyorum ama neden kilo alamıyorum diye düşünüyorsanız; bu sorunun cevabını nedenleriyle birlikte inceleyip kilo aldırıcı yemekler nelerdir göz atalım.

Yemek Yiyorum Ama Zayıflıyorum

Yiyorum ama zayıflıyorum, ben neden kilo alamıyorum diye soruyorsanız nedenlerini maddeler halinde inceleyelim:

1. Sigara ve Alkol Kullanımı

sigara içmek zayıflatır mı

Sigaranın içinde bulunan nikotin iştahı baskılar, yemek yiyememeye neden olur. Ayrıca sigaranın bağırsaktaki kan dolaşımını bozarak yiyeceklerin yeteri kadar emilmesini engellediğini, böylece sağlıksız şekilde zayıflamaya sebep olduğunu ileri süren çalışmalar mevcuttur.

Alkol ise genellikle çok kalorili olması, yanında yedirdiği mezeleriyle insanlarda yağlara sahip olma, göbek yapma gibi özellikleri ile tanınır; ancak uzun süre alkol kullanımı, kötü beslenmeye, sindirim sistemi bozukluklarına, kronik hastalıklara, psikolojik bozukluklara yol açmasıyla sağlıksız zayıflamaya yol açar.

2. Sinirli Kişilik Yapısı

Genel yaşamınızda sinirli kişilik yapısına sahipseniz, son zamanlarda sürekli stres yaşıyor bunun sonucu olarak da genellikle sinirli oluyorsanız git gide zayıflayabilirsiniz. Sinir ve stresin kimilerinde kilo aldırıcı etkisi varken kimilerinde ise verdirici etkisi olabiliyor. Stres kısa sürede salgılattığı adrenalin, noradrenalin hormonu ile iştahı baskılayıcı rol oynar, ayrıca stresten dolayı yemek yemeyi unutabilirsiniz ya da metabolizmanız normalden çok daha hızlı çalışabilir. Sonuç olarak neden kilo alamıyorum sorunuzun cevabı sinirli kişilik yapınız olabilir.

3. Gereksinimin Altında Kalori Almak

az kalori almak zayıflatırmı

Sürekli bir şeyler yiyorsunuz, ara öğünlerde atıştırıyorsunuz ve doğal olarak bunun kilo aldırıcı bir durum olduğunu düşünüyorsunuz fakat sonuç olarak hala zayıfsınız. En nihayetinde kendi kendinize neden kilo alamıyorum diye düşünüp duruyorsunuz. Evet sık sık yiyorsunuz ama iş bununla bitmiyor. Yediğiniz yemeğin kalorisi nedir? Günlük hareketlilik durumunuz nasıl? Belki de günlük harcadığınız kalori, almanız gereken kaloriyle eşleşmeyerek çıtanın altında kalıyor. Örneğin 30 yaşında, 165 cm boyunda, 55 kiloda, orta derecede hareketli olan sağlıklı kadın bireyin alması gereken günlük kalori miktarı 2000 kcal dolaylarındadır. En iyisi diyetisyen eşliğinde günlük almanız gereken kalori miktarını hesaplayıp ona göre diyet programı oluşturmak.

4. Hipertiroidi Hastalığı Olabilir

Hipertiroidi hastalığı bulunan insanların tiroid hormonlarının fazla çalışması kiloya etki eder. Metabolizma olması gerekenden fazla çalışarak bireyi zayıflatır. Doktora giderek tiroid hormonlarınızı ölçtürmenizde fayda var.

5. Bazı Kronik Hastalıklar

Tanı konmamış diyabet hastalığı, mide, bağırsak gibi sindirim sistemi bozuklukları, bağırsakta bulunan parazitler, kanser hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kronik psikolojik rahatsızlıklar istenmeyen şekilde zayıflamaya yol açar.

6. Genetik Önemli Rol Oynuyor

Buraya kadar geldiniz ve sayılan sebeplerden hiçbirisi size tam uymadı. Hala neden kilo alamıyorum diye düşünüyorsunuz. Öyleyse BBC'de yayımlanan belgeselden söz edelim. İnsanlar üzerinde yapılan deney şu şekildedir: Seçilen bir grup aynı niteliklerdeki zayıf insan, 10 gün boyunca olması gerekenin iki katı kadar kalorili besleniyor. Sonuç olarak insanlardan bazıları ciddi şekilde şişmanlarken bazıları ise hiç şişmanlamıyor. Columbia Üniversitesi'nden Dr. Rudy Leibel, insanların kilolu olmasında çok çeşitli sebep bulunduğunu, sebeplerin %50'sinin genetik, %50'sinin çevresel faktörlü olduğunu ileri sürüyor.

Önemli olan şey neden kilo alamıyorum sorusunun altında yatan sebebi bulmaktır. Bunun için hekim, diyetisyen gibi uzman sağlık çalışanlarına danışabilirsiniz. Eğer beslenmenizde sıkıntı bulunuyorsa sağlıklı kilo aldırıcı yemekler nelerdir inceleyelim.

Sağlıklı Kilo Aldırıcı Yemekler Nelerdir?

kilo aldırıcı yemekler nelerdir
  • Kahvaltıyı asla atlamamalısınız. Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir, salatalık, domates, zeytin bulunmalıdır. Kahvaltı sevilen meyvelerle çeşitlendirilebilir. Ekmek olarak tam buğday, kepekli ekmek gibi sağlıklı ekmekler tercih edilmelidir.
  • Düzenli şekilde, öğün atlamadan beslenmelisiniz. Gün içinde harcadığınız kaloriye eşit kalori almanız çok önemli. Harcadığınızdan az kalori alırsanız zayıflamanız kaçınılmaz olur.
  • Karbonhidratla proteini birlikte almanız gerekir. Örneğin öğününüzde haşlanmış tavuk bulunuyorsa mutlaka yanında pilav veya makarna tercih etmelisiniz.
  • Ara öğünlerinizde fındık, badem, ceviz tarzında kuru yemişler, süt, taze veya kuru meyveler, yoğurt, süt tarzında besleyici, aynı zamanda kalorili besinler tüketebilirsiniz.
  • Midenizde problem yoksa baharatlı, salça soslu iştah açıcı yiyecekler tüketebilirsiniz.
  • Kilo aldırıcı olarak düşünüp tatlıya olması gerekenden çok yönelirseniz yanılırsınız. İştahı kapalı birisi olduğunuzu düşünürsek tatlıyı abartmanız iştahınızı iyice keserek normalden az beslenmenize sebep olabilir.
  • Yiyeceklerin kalorisini arttırabilirsiniz. Örneğin makarna yiyecekseniz, kıyma soslu yapabilirsiniz, arada sırada yiyeceğiniz sütlü tatlılara ceviz, badem, fındık ekleyebilir, çorbalarınızı kıymalı, patatesli, pirinçli hazırlayabilirsiniz.
Yazımızda neden kilo alamıyorum sorusunun nedenlerini inceleyip kilo aldırıcı yemekler ile beslenme tarzına yer verdik. Yazı, bilgilendirme, yol gösterme amaçlıdır. Kesin tanıyı ise mutlaka konusunda uzman hekim veya diyetisyen koyabilir.

Kaynaklar
1. Funda Yıldırım Baş, Bahriye Arslan, Yasemin Türker, "Beden kitle indeksi düşük kişilerin biyopsikososyal yönden değerlendirilmesi" Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, Cilt.20 Sayı.2 · Nisan-Haziran 2016

Yorumlar

  1. Protein tozları kilo aldırır mı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Protein tozları genelde ağırlık çalışan, vücut geliştiren kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca günlük olarak yeterli proteini besinlerle alamayanlar da kullanabilirler. Bu noktada kullanım şekli çok önemlidir. Eğer protein ağırlıklı beslenip üzerine tozunu da kullanırsanız böbreklerine zarar verebileceğiniz gibi, proteinin fazlası sağlıksız şekilde yağa dönüşebilir. Ayrıca eğer bu tozlara ihtiyacınız varsa kaliteli protein tozu seçmelisiniz, içeriğinde yüzde 20 karbonhidrat yüzde 80 protein bulunmalı. Ben yine de eğer yapabiliyorsanız öncelikle besinlerle protein almanızı öneririm.

      Sil

Yorum Gönder