Çocuğumu Ders Çalışması İçin Nasıl Motive Edebilirim?

çocuğuma dersi nasıl sevdirebilirim

Öğrencilerin en büyük yükümlülüklerinden birisi de ders çalışmak ama bilinen bir gerçek varsa o da bunun ne kadar sıkıcı ve yorucu olduğudur. Beynimiz çoğunlukla derslere çalışmayı sıkıcı bulur ve bunu reddeder. Hal böyle olunca da birçok ebeveynin aklına çocuğumu ders çalışması için nasıl motive edebilirim? Çocuğuma dersi nasıl sevdirebilirim? soruları gelmektedir. Öyleyse konuyu detaylıca incelemekte fayda var.

Öncelikle Asla Yapılmaması Gerekenlere Bakalım

Dersine çalışmak istemeyen çocuğa nasıl davranmalı

Eğer karşınızdaki öğrenciyi ders çalışmaya motive etmek niyetiniz varsa asla bunları yapmayın: Onu başkalarıyla kıyaslamak, öğüt vermek, korkutmak, tehdit etmek, kendi hayatımızdan örnekler vermek, zorlamak, sen yaparsın veya sana çok güveniyorum şeklinde aşırı beklentide bulunmak, çok yüksek hedefler belirlemek.

Yapılması uygun olmayan durumlardan kısaca bahsettik. Şimdi de çocuğumu ders çalışması için nasıl motive edebilirim sorusunun cevapları nelermiş inceleyelim.

Çocuğumu Ders Çalışmaya Nasıl Motive Edebilirim?

çalışmak için motivasyon

Bir şeyin motivasyon kaynağı genellikle elde edilecek ödülden geçer fakat okul derslerine çalışarak elde edilecek iş, para gibi ödüller çok uzun vadelidir. Bundandır ki birisini ders çalışmaya motive etmek için çeşitli stratejiler izlemek gerek. Şimdi bahsi geçen stratejilere göz atalım.

1. Erken Yaşta Alışkanlık Kazandırılmalı

Çocuğuma dersine çalışma alışkanlığı nasıl kazandırabilirim

Çocukları erken yaşta ders çalışmaya alıştırmak önemlidir. Tabi ki bu motive edeceğiz diye küçük yaşlarda önlerine kitaplar yığarak onları boğmak anlamına gelmiyor. Fakat o daha küçük diyerek ipin ucunu kaçırmamakta fayda var. Yavaş yavaş, sıkmadan, çalışma süresini 20-25 dakikalarla sınırlayıp 10'ar dakika molalar vererek derse motive etmek yeterli olacaktır.

2. Örnek Ebeveyn Davranışı Gösterilmeli

çocuklara dersi sevdirirken ebeveynlere düşen görevler

Anne baba evde televizyon izlerken veya telefonlarına bakarken hiçbir çocuk kendisini zaten sıkan şeyi yapmak istemez. Çocuklar ailelerinden ne görüyorsa onu yapmaya büyük eğilim gösterirler. Bundan dolayı özellikle çocukların çalıştıkları saatlerde ebeveynler kitap okumaya ya da evde yapılması gereken önemli ve gerekli işlerini yapmaya özen göstermelidirler. Örneğin çocuk çalışırken ebeveynin telefonla uğraşmasındansa ev işi yapması daha iyidir, çünkü böylece tıpkı çocuk gibi ebeveyn de o sırada yerine getirmesi gereken bir görev olduğunu çocuğa vurgulamış olur.

3- Yapıcı Geri Bildirimler Verilmeli

derslere motivasyon sağlamak için geri bildirim yöntemi

Birisini ders çalışmaya motive etmek için yapılan en güzel davranışlardan biri, ona yapıcı geri bildirim vermektir. Çocuğumu ders çalışması için nasıl motive edebilirim diyorsanız ona geri bildirimde bulunun. Yani çalışan kişiye bugün ne güzel çalıştığına dair sözler söyleyerek onu destekleyin, eğer kişi çalışmamışsa da "keşke bugün biraz daha çalışmaya özen gösterseydin, bu senin için iyi olurdu" şeklinde onu yapıcı şekilde uyarın. Burada geri bildirim asla eleştiri boyutuna dönüşmemeli, çalışmayan öğrenciye "bak çalışmadın sen kesin sınavlardan kalırsın", "tembelsin sen" gibi kötü sözler söylenip kişi aşağılanmamalıdır.

4- Çalışma Alanı Düzenlenmeli

çocuğun çalışma ortamı

Motivasyon konusunda en zorlanılan kısım derse ilk başlama anıdır. Başlama anını kolaylaştırmanın birincil yolu çalışılacak ortamın en güzel hale getirilmesidir. Birisini; rahatsız, dağınık, havasız, iyi aydınlatılmamış ortamda ders çalışmaya motive etmek deveye hendek atlatmak gibidir. Hatta özenle düzenlenmiş ortama hoş ve hafif bir koku eklenirse motivasyon çok daha iyi sağlanacaktır.

5- Başarma Hissini Yaşamasında Yardımcı Olunmalı

çocuklarda okul başarısı

Başarı hissine ulaşmak en büyük motivasyon kaynaklarının başında gelir. Çocuğumu ders çalışması için nasıl motive edebilirim diye merak ediyorsanız, başarı hissinin kilit nokta olduğunu bilmenizde fayda var. Onun başarma hissini tatmasına yardım etmek sizin göreviniz. Çocuğunuz, sizin için değil; kendi isteklerine ve hayallerine kavuşmak için başarılı olduğunun farkında olmalı. Bunu ona hissettirecek kişi ise gerek sözlerinizle gerekse davranışlarınızla yine sizsiniz.


Yorumlar