Kırık Kalp Sendromu Nedir? Öldürür mü? Belirtileri ve Tedavisi

kırık kalp sendromu nedir
Genellikle filmlerde olduğunu düşünsek de gerçek hayatta da çok fazla stresten, acı ve üzüntüden kalbimiz durabilir! Büyük bir kalp acısı yaşadığımız anda ya da ağır strese maruz kaldığımızda meydana gelebilen kırık kalp sendromu, vücudun bu duruma verdiği bir tepki olarak karşımıza çıkar. Stres kardiyomiyopatisi, takotsubo veya apikal balon sendromu olarak da adlandırılan hastalığın belirtileri tıpkı kalp krizine benzer. Hatta kişiler, çoğunlukla kriz geçirdiklerini zanneder. Adı henüz yeni duyulmaya başlayan bu hastalık tam olarak nedir, nedenleri nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir, kırık kalp sendromu öldürür mü? Detaylıca inceleyelim.

Kırık Kalp Sendromu Nedir?


Çok sevilen birisinin ölümü, ayrılık, terk edilme, travma yaşama gibi yoğun strese maruz kalındığında ortaya çıkan ani, kalıcı olmayan ve kalpte meydana gelen bir hastalıktır. Kanı vücuda pompalayan kalbin sol bölümünde geçici bozukluk meydana gelir. Kalbin damarlarındaki kan akışı kalp krizindeki gibi durmaz ama yavaşlar. Böylece ani başlayan göğüs ağrısı ortaya çıkar ve kişi fenalaşır.

Kırık Kalp Sendromu Belirtileri

kırık kalp sendromu belirtileri

Ani başlayan göğüs ağrısı, sol kol ağrısı, terleme, kalpte sıkışma hissiyatı, bitkinlik, huzursuzluk, kontrolü kaybetme duygusu, denge kaybı, anksiyete, baş ağrısı, konsantre olamama kırık kalp sendromu belirtileri olarak karşımıza çıkar. Hastanın böyle belirtileri aniden yaşaması hastayı öldürür mü sorusunu akıllara getirmektedir, ancak bu sendrom çok nadir olarak öldürücü olabilmektedir.

Kırık Kalp Sendromu Nedenleri

Genel olarak, kırık kalp sendromu nedenleri; adrenalin hormonunu arttıran üzüntü, stres, kötü haber alma gibi unsurlara bağlanmaktadır. Hatta sadece üzüntüye bağlı da olmayabilir, mesela bebek sahibi olunacağının haberini almak gibi sevinçli ve çok heyecanlanılan durumlarda da gerçekleşebilir.
Detaylıca bakacak olursak sendromun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Çok sevilen yakının beklenmeyen, ani şekilde ölüm haberini almak.
  • Ayrılık yaşamak, boşanmak, aldatılma haberi almak veya terk edilmek.
  • Ağır bir hastalık tanısı almak.
  • Aniden çok fazla para kazanmak veya kaybetmek.
  • Aile içi şiddete maruz kalmak.
  • Topluluk önünde önemli bir haber açıklamak durumunda kalmak.
  • İşten çıkarılmak.
  • Çok şiddetli bir tartışma içinde olmak.
  • Astım krizi geçirmek.
  • Kaza veya travma geçirmek.
  • Ciddi bir ameliyat geçirmek.
  • Depresyon ya da diğer psikolojik hastalıkların tetiklemesi.

Kırık Kalp Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?

kırık kalp sendromu teşhisi

Kırık kalp sendromu belirtileri ile hastaneye başvuran hastanın öyküsü alınır, kan tahliline bakılır, EKG, ekokardiyografi, anjiyografi incelemeleri yapılır, bunların sonunda kırık kalp sendromu teşhisi konur.

Kırık Kalp Sendromu Tedavisi

Kırık kalp sendromu tedavisi genellikle beta blokörler, ACE inhibitörleri, diüretikler ile sağlanır. Kan sulandırıcılar da tedaviye eklenebilir. Nadiren de olsa hastalığın tekrarlama olasılığına karşı beta blokörler devamlı şekilde kullanılabilir. Böylece kandaki adrenalin düzeyleri kontrol altına alınabilir.

Ayrıca stresten uzak durma, stresle etkili baş etme yöntemlerinin uygulanması, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi kişinin yaşam tarzına yönelik iyileştirmeler yapılmalıdır. Kırık kalp sendromu öldürür mü sorusunun yanıtı ise çok nadiren öldürücüdür, çoğunlukla geçicidir ve tedavi edilebilir şeklinde verilebilir.

Nasıl Önlenebilir?

Sendromun tekrarlaması nadir görülse de bazen tekrardan meydana gelebilir. Önlenmesinde beta blokörlerin uzun süreli kullanımı ile sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, özellikle stresle baş etmenin öğrenilmesi çok önemlidir.

Böylece diğer isimleriyle stres kardiyomiyopatisi, takotsubo veya apikal balon sendromu olarak bilinen bu hastalık nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir, teşhisi nasıl konur, öldürür mü, tedavisi nasıl gerçekleşir, nasıl önlenir sorularının cevaplarını detaylı şekilde incelemiş olduk. Hastalık hakkında sormak istediğiniz sorularınız varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynaklar

1. Mayo Clinic Broken heart syndrome
2. Yoshihiro J. Akashi, Holger M. Nef & Alexander R. Lyon. Epidemiology and pathophysiology of Takotsubo syndrome. Nature Reviews Cardiology volume 12, pages387–397(2015)

Yorumlar