Huzursuz Bacak Sendromu Depresyona Yol Açıyor

Huzursuz Bacak Sendromu Depresyona Yol Açar mı?

Yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki: Huzursuz bacak sendromu depresyona yol açıyor. Uyku veya dinlenme sırasında bacaklarda hissedilen ve tam olarak tanımlanamayan  huzursuzluk, bacakları hareket ettirme isteği, uyuşma gibi şikayetler ile kendisini gösteren sendrom, özellikle geceleri ortaya çıkıyor. Hastalığın tanısı ve tedavisi kimi zaman kolay olmuyor.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Bir diğer adıyla Willis-Ekbom hastalığı, karşı konulamaz şekilde bacakları hareket ettirme dürtüsünün yaşandığı, buna eşlik eden bacakta uyuşma, karıncalanma, rahatsızlık hislerinin olduğu kronik, ilerleyici nörolojik bir hastalıktır.

Hastalık, kişiye pek fazla ağrı hissettirmese de oldukça rahatsızlık verir. Bu hastalığı yaşayan birey kimi zaman şikayetlerini dile getirmekte zorlanır. Böyle bir durumda ise doktorların bu hastalığa tanı koymaları zorlaşır. Bu sebepten de günümüzde huzursuz bacak sendromu hastalığının tanısı ve tedavisi biraz güçtür.

Hastalığın nedeni günümüzde henüz tam olarak açıklanamasa da demir eksikliği, böbrek yetersizliği, şeker hastalığı, romatolojik hastalıklar, tiroid bozuklukları, MS gibi hastalıkların ve gebeliğin bu sendroma yol açtığı düşünülmektedir.

Depresyona Yol Açıyor

Huzursuz Bacak Sendromu Depresyona Yol Açıyor

Sendrom, bireylerin yaşam ve uyku kalitelerini doğrudan etkiliyor. Mersin'de yapılan bir araştırma hastalıktan muzdarip kişilerin endişeli ve depresif olduğunu ortaya koyuyor. Yine ABD'de yapılan diğer bir araştırmaya göre huzursuz bacak sendromu yaşayan hastaların depresyon oranlarının çok yüksek olduğu görülüyor.

Depresyona yol açmasının altında yatan nedenlere göz atacak olursak en büyük neden olarak karşımıza uykusuzluk çıkıyor. Semptomların özellikle gece ortaya çıkması kişinin yeterli, düzenli bir uykuya sahip olmasının önüne geçiyor. Uyku bozuklukları ise depresyona yol açıyor, kişilerin enerjisini azaltıyor, konsantresini, yapılan işlere olan motivesini düşürüyor.

Ayrıca hastalar; hareketlerinin kısıtlandığı, uzun süre sabit oturma gerektiren sınıfta ders dinleme, iş toplantısı, sinema, tiyatro, otobüs ve uçak yolculuğu gibi aktivitelerde büyük gerginlik ve endişe yaşıyor. Bu durum ise kişilerde sosyal izolasyonla birlikte depresyona yol açıyor, depresif, mutsuz bir ruh hali yaratıyor.

Huzursuz Bacak Sendromunun Tedavisi

Hafif seviyedeki hastalar için ilaçsız bazı doğal tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uyumadan önce yapılacak açma germe hareketleri, ılık bir duş, bulmaca ya da bilgisayar oyunu gibi zihinsel işlevleri arttırabilecek aktiviteler, serin yatak odası, rahat yatak kıyafetleri oldukça işe yarıyor. Ayrıca uyumadan önce kafein tüketiminin kesilmesi, sigara, alkol gibi maddelerin kullanılmaması hastalığın tedavisi için önemli rol oynuyor.

Orta ve ileri seviyedeki hastaların tedavisi için ise reçeteli ilaçlara gereksinim duyuluyor. İlaçlar doğrudan hastalığı hedefleyici ve uyku bozukluklarının tedavisine yönelik oluyor. Vücutta dopamine dönüşen ilaçlar huzursuz bacak sendromu tedavisi için kullanılıyor. 

Ayrıca eğer hastalık depresyona yol açmışsa depresyon tedavisi de mutlaka öneriliyor. Çünkü depresyon ile huzursuz bacak sendromu birbirlerini tetikleyici rol oynayabiliyor.

Kaynaklar
1. Meral Bilgilisoy Filiz Tuncay Çakır "Güncel Tanı Kriterleri ile Huzursuz Bacak Sendromu" Turk J Osteoporos 2015;21(2):87-95
2. Selma Topaloğlu Tuaç, Serkan Özben, Mesrure Köseoğlu Bitnel, Sevim Baybaş "Huzursuz Bacaklar Sendromu Hastalarında Depresyon ve Uyku Kalitesi" DOI: 10.4274/jtsm.98608 Journal of Turkish Sleep Medicine 2017;4:1-5

Yorumlar