Kendimi Neden Sürekli Yorgun Hissediyorum

Kendimi Neden Sürekli Yorgun Hissediyorum

Sabah kalktığınızda, gün içinde, akşam vakitlerinde kısacası sürekli yorgun hissediyorum diyorsanız, bunun birçok sebebi olabilir. Siz belki sadece iyi uyuyamadığınızdan ya da yoğun iş temposuna sahip olduğunuz için yorgun hissediyorum diye düşünebilirsiniz, ama belki de böyle hissetmenizin altında hiç düşünmediğiniz başka sebepler yatıyor olabilir.

Sürekli Yorgun Hissetmenizin 7 Nedeni

Yorgunluğunuzun nedenleri vitamin eksikliklerinden tiroid rahatsızlıklarına kadar geniş yelpazede uzayan biyolojik sebepler olabileceği gibi, tükenmişlik sendromu gibi psikolojik etmenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Kendimi neden sürekli yorgun hissediyorum sorusunun cevabını maddeler halinde inceleyelim

1.Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu, herhangi bir tıbbi durumla açıklanamayan aşırı yorgunluk ile belirti gösteren karmaşık bir hastalıktır. Yorgunluk fiziksel veya zihinsel aktivitelerle kötüleşebilir, ancak dinlenme ile düzelmez. Bu rahatsızlık sistemik efor intoleransı ya da miyaljik ensefalomiyelit olarak da bilinir. Viral enfeksiyonlardan psikolojik strese kadar birçok düşünce ortaya atılmış olmasına rağmen, kronik yorgunluk sendromunun nedeni tam olarak henüz bilinemiyor. Bu sendrom kendisini yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, boğaz ağrısı, baş ağrısı, açıklanamayan eklem veya kas ağrıları, büyümüş lenf bezleri ile gösteriyor.

2. Sürekli Yorgun Hissediyorum: Vitamin veya Mineral Eksikliğim Olabilir mi?

sürekli yorgunluk hissediyorum

Bu soruyu kendinize gerçekten de sormalısınız, çünkü vitamin ve mineral eksikliği genellikle atlanılan bir konudur. Yorgunluk hissetmenizin sebebi B grubu vitaminlerinin eksikliği özellikle B9 (folik asit), B12 (kobalamin), D vitamini, kalsiyum, çinko, demir eksiklikleri olabilir.

3. Anemi (Kansızlık) Önemli Bir Etken

Yorgunluğun en sık görüldüğü hastalıklardan birisi de anemidir. Vücudun enerji üretimini oksijen sağlar. Kana oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin eksikliği ise beraberinde yorgunluk, halsizlik getirir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora görünmekte fayda var.

4. Sağlıklısız Beslenme ve Yetersiz Su Tüketimi

sağlıklı beslenme ile yorgunluk hissediyorum derdine son

Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek size büyük zarar verir. Protein içeren besinler, meyve, sebze yemeye özen göstermemek, öğün atlamak yorgun hissetmenize yol açar. Öğünü çikolata ile geçiştirmenin vücudunuzda nasıl büyük bir yorgunluğa neden olacağını tahmin edemezsiniz. Ayrıca vücudunuzun susuz kalması da sizi oldukça bitkin düşürecektir. Kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren abur cubur besinlerden olabildiğince kaçınmanız, günlük ortalama 2.5 litre su içmeniz güne zinde olarak devam etmenizde büyük katkı sağlar.

5. Tiroid ve Diyabet Gibi Endokrin Hastalıkları

Hipotiroidi hastaları genellikle, tembel ve iş yapmak istemeyen kimseler olarak görülürler. Ancak hipotiroidi hastalığı insana ciddi anlamda yorgun hissediyorum dedirten bir hastalıktır. Diyabet hastalığı için de aynı şey geçerlidir, kan şekerinin yüksek ya da düşük olması gündelik hayatı kısıtlayacak şekilde bitkin hissetmeye neden olur.

6. Uyku Apnesi Yorgun Hissetmenize Neden Olabilir

Sürekli yorgun hissediyorum, gün içerisinde uyuya kalıyorum diyorsunuz ama nedenini bilmiyorsunuz. Sebebi uyku apnesi olabilir. Uyku apnesi, uyku kalitesini bozan önemli bir etken. Uyku kalitesinin bozulması, yeteri kadar uyuyamama sürekli yorgunluğun başlıca nedenlerindendir

7. Depresyon ve Stres

Yoğun iş temposu, aile ve arkadaşlarla olan ilişkiler, günlük stresörler beraberinde tükenmişlik sendromunu ve depresyonu getirebilir. Tükenmişlik ve depresyon kişinin önce zihnini sonra fiziksel yapısını kemirerek sürekli olarak yorgunluk hissetmeye neden olur. Ayrıca D vitamini eksikliği ve depresyon ilişkisi de son zamanlarda üzerinde durulan bir konudur. D vitamini eksikliği başlı başına vücutta yorgunluğa sebep olurken uzun süreli D vitamini eksikliğinin depresyona yol açması da sürekli yorgunluğun kaçınılmaz sebepleri olarak karşımıza çıkar.

Sürekli Yorgun Hissetmemek İçin Ne Yapılabilir?

sürekli yorgun hissediyorum

Kendimi sürekli yorgun hissediyorum diyorsanız yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmalısınız. Öncelikle yorgunluğunuzun altta yatan sebebini bulmalısınız, bunun için gerekiyorsa hastaneye başvurmak, gerekli tahlilleri yaptırmak en doğrusu olacaktır. Eğer yorgunluğunuzun sebebi hastalıktan ileri geliyorsa en kısa zamanda tedavinizi yaptırmanız önemlidir. Kötü beslenme, uykusuzluk, egzersiz azlığı gibi yaşam tarzınızdan kaynaklanan yorgunluklarınızın çözümü ise hayatınızda bunlara dair değişiklikler yapmanızdan geçiyor.


Kaynaklar
1. Dilek DURMUŞ, Nesrin BÖLÜKBAŞI "Kronik Yorgunluk Sendromuna Güncel Bir Bakış" Türk Fiz Tıp Rehab Derg 2007;53:69-73
2. Harvard Medical School "Could a vitamin or mineral deficiency be behind your fatigue?"
3. Cleveland Clinic "Always Tired? 7 Hidden Causes for Your Fatigue"

Yorumlar